Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bubka chce zesílit boj proti dopingu, Coe označil aféru za válku o atletiku

Londýn - Boj proti dopingu je třeba zprůhlednit a urychlit, tvrdí kandidát na prezidenta Mezinárodní atletické federace (IAAF) Sergej Bubka z Ukrajiny. Jeho jediný soupeř v blížící se volbě šéfa vrcholného orgánu Brit Sebastian Coe označil aféru za vyhlášení války o atletiku.

"Nikdo si neumí představit, jaká to je pro náš sport zrada, jaký cítím hněv," uvedl Coe v reakci na informace o stovkách podezřelých výsledků krevních testů v letech 2001 až 2012, které se mají týkat 146 medailistů z olympijských her a mistrovství světa. Abnormální hodnoty prý vykázaly i některé testy českých atletů. Proti obvinění se stávající vedení IAAF ostře ohradilo a zprávy označilo za senzacechtivé a matoucí. Podle IAAF média nepřinesla žádný důkaz.

Dvojnásobný olympijský vítěz Coe, který šéfoval olympijským hrám v Londýně, atletiku obhajuje. "Byla vyhlášena válka o atletiku," řekl britské BBC. "Nikdo by neměl podceňovat to rozčilení a zklamání, které atletika nyní cítí. Dobrou zprávou je, že ten boj máme ve svých rukách, špatnou zprávu ale je skutečnost, že musíme obhajovat atletiku proti problémům, které se vlastně ještě ani nezrodily," prohlásil.

Musíme být rychlejší a pohotovější v boji s podvodníky, říká Bubka

Bývalý světový rekordman ve skoku o tyči Bubka chce lepší systém, který by umožňoval rychleji odhalit a potrestat dopingové hříšníky. "Struktura je příliš komplexní a všechno tudíž dlouho trvá. Musíme být rychlejší, pohotovější, musíme mít k ruce nejnovější vědecké poznatky a být vždy o krok před podvodníky. Naopak tomu nesmí být," řekl Bubka.

Coe uvedl, že obvinění nestojí na reálných základech. "Atletika vždy měla jeden z nejpropracovanějších antidopingových systémů na světě. Jako první začala dělat mimosoutěžní testy, jako první ustanovila arbitrážní soud, jako první zavedla v roce 2009 biologické pasy. Vždy jsme proti podvodníkům bojovali," řekl bývalý skvělý běžec.

Bubka prohlásil, že atletika tento boj nesmí prohrát. "Tím by prohrál nejen náš sport, ale sport jako takový. Pro mladé sportovce a jejich ideály by to byla katastrofa," uvedl olympijský vítěz a šestinásobný mistr světa. "Musíme být ještě aktivnější a agresivnější v boji proti dopingu. Zavést nulovou toleranci." Coe a Bubka se utkají o funkci šéfa IAAF, které za dva týdny uvolní dosavadní prezident Lamine Diack, během volby před mistrovstvím světa v Pekingu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články