Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Únik krevních testů z IAAF. Je tu obří dopingový skandál ve světové atletice?

Londýn/Berlín - Atletika čelí tři týdny před mistrovstvím světa v Pekingu zřejmě velkému dopingovému skandálu. Německá televizní stanice ARD a britský list Sunday Times informovaly o tom, že získaly přístup k 12 tisícům krevních testů od 5000 závodníků z databáze mezinárodní federace IAAF. Podle těchto médií z nich vyplývá, že třetina medailistů z olympijských her a mistrovství světa v letech 2001 až 2012 v bězích na 800 metrů a delších měla podezřelé výsledky. Žádný z nich však o medaili nepřišel.

Je nám líto, video expirovalo.
Atletikou začíná cloumat velký dopingový skandál

Zástupci ARD a Sunday Times obdrželi záznamy od tajného informátora a nechali je prozkoumat australskými anti-dopingovými experty Robinem Parisottem a Michaelem Ashendenem. "Nikdy jsem neviděl tak znepokojivě abnormální krevní hodnoty. Vypadá to, že spousta atletů dopovala a beztrestně," řekl Parisotto.

  • Podle reportáže ARD mělo podezřelé výsledky testů 146 medailistů, včetně držitelů 55 zlatých medailí ze středních a dlouhých tratí.

Předseda IAAF Lamine Diack se na zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Kuala Lumpuru odmítl vyjádřit s tím, že nemá potřebné informace. Podle generálního sekretáře Essara Gabriela federace čeká na překlad reportáže ARD, která byla odvysílána v sobotu večer.

Anti-dopingový expert Michael Ashenden: "Krevní testy ukázaly natolik nebezpečné hodnoty, že atleti a atletky, kterých se týkaly, byly v jasném ohrožení života."

Ve svém vyjádření pro pořad ARD a Sunday Times vedení IAAF hájilo svůj antidopingový systém. "Jakýkoliv jiný přístup, zejména využívání údajů shromážděných během delší doby pro různé účely, s různými cíli a pomocí odlišných metod analýzy, není nic jiného než spekulace," uvedla federace v prohlášení.

Informacemi se hodlá zabývat Světová antidopingová agentura

"Jsou to divoká a obšírná obvinění a naše komise je co nejrychleji prověří," řekl šéf WADA Craig Reedie. "Překvapuje mě, kolik z IAAF uniká informací, a jsem si jistý, že se budou pídit po tom zdroji," uvedl.

Už loni v prosinci ARD poukázala na údajný systematický doping atletů v Rusku a Keni, který pak začaly IAAF a WADA prověřovat. V tomto dokumentu (viz výše uvedené video) se např. olympijská vítězka v běhu na 800 metrů Maria Savinovová přiznala k užití steroidů. Šéf ruských atletů Valentin Balachničev označil tehdy obvinění za snůšku lží.

Co dále nový investigativní dokument ARD odhalil?

Zdroj
ČTK, The Sunday Times, ARD, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články