Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Bolt se vrátil vítězně, Hejnové patřily překážky

Londýn - Na londýnský olympijský stadion se v podniku Diamantové ligy vrátil jamajský sprinter Usain Bolt, který zaběhl v deštivém počasí čas 9,87 a v nepřítomnosti Justina Gatlina zvítězil. V běhu na 400 metrů překážek triumfovala přesvědčivě Zuzana Hejnová.

Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK/AP autor: Kirsty Wigglesworth

Zuzana Hejnová vyhrála tři týdny po Paříži další mítink atletické Diamantové ligy. Mistryně světa zaběhla v hustém dešti v Londýně 400 metrů překážek za 53,99 sekundy. V průběžném pořadí disciplíny má deset bodů a je druhá, vedoucí Jamajčanka Kaliese Spencerová nasbírala za tři vítězství o dva body víc.

V Paříži Hejnová vyhrála v čase 53,76 sekundy, kterým se zařadila na druhé místo letošních světových tabulek. Spencerová ani nejrychlejší žena sezony Shamier Littleová z USA v Londýně nestartovaly. Hejnovou v cílové rovince nejvíce proháněla jiná Američanka Georganne Molineová, ale na rychlý závěr české překážkářky nestačila a prohrála o 25 setin sekundy.

"Jsem moc ráda za vítězství. Musela jsem tělo přemlouvat, aby se začalo hýbat. V tomhle počasí to nebyla sranda, takže jsem spokojená. Věřím v lepší časy, ale dnes k tomu nebyly podmínky," uvedla Hejnová.

Hlavní pozornost byla ale v Londýně upřena na Usaina Bolta. Světový rekordman vyhrál rozběh i finále stovky ve shodném čase 9,87 sekundy. Druhého Američana Michaela Rodgerse ve finále porazil jen o tři setiny, po pomalejším startu musel v protivětru dotahovat ztrátu.

Ve světových tabulkách sezony měl zatím Bolt zapsán jen čas 10,12, pak léčil bolavá záda a nyní se posunul na šesté místo. Před srpnovým mistrovstvím světa v Pekingu má nicméně slibnější formu Američan Justin Gatlin, který čtyřikrát běžel pod 9,80 a jeho nejlepší čas roku má hodnotu 9,74.

Trojskokanka Lucie Májková obsadila výkonem 13,27 sedmé místo. V sobotu se v Londýně představí tři další čeští atleti - oštěpařka Barbora Špotáková, čtvrtkař Pavel Maslák a mílař Jakub Holuša. Kvůli dešti musela být na sobotu odložena i soutěž tyčkařů.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články