Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Zlatá tretra nabídne oštěpařské souboje i Boltův návrat

Ostrava - Dvanáct mistrů světa, deset olympijských vítězů a čtyři světoví rekordmani obstarají hvězdné obsazení atletické Zlaté tretry, které se po dvou letech opět zúčastní Usain Bolt z Jamajky. Hvězda světové atletiky poběží závod na 200 metrů. Poloviční trať má ve startovní listině jeho krajana Asafu Powella, druhého muže letošních tabulek. Tahákem mítinku bude také oštěpařský souboj Barbory Špotákové a Marie Abakumovové z Ruska. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 17:00.

Barbora Špotáková
zdroj: AP autor: Geert Vanden Wijngaert

Bolt předloni dal přednost přípravě na mistrovství světa v Moskvě, loni jeho příjezd do Ostravy zhatilo zranění. Letos ale přijel už posedmé a čeká se od něho jednoznačné vítězství. Letos má ale na kontě jen výkon 20,20 sekundy a na světě je s tímto časem až jedenáctý. V Evropě navíc startuje poprvé od loňského srpna. "Jsem na tom lépe než před měsícem," uvedl Bolt v Ostravě.

Powell v Kingstonu zaběhl stovku za 9,84 a rychlejší byl letos pouze Američan Justin Gatlin (9,74). V Ostravě by bývalý světový rekordman neměl mít vážnou konkurenci, organizátoři si slibují rekord mítinku, který drží právě Powell výkonem 9,83 sekundy z roku 2010. "Rád bych navázal na poslední závod," řekl.

Program mítinku je složen tak, aby mohla závodit většina českých hvězd. Tou největší je Špotáková, která absolvuje první start od rozchodu s koučem Janem Železným. "Na tento závod jsem poprvé zkusila trochu naladit formu, jsem sama zvědavá, jak mi to půjde," přiznala Špotáková, která se trénuje sama. Z plánovaného souboje tří maminek v hodu oštěpem nakonec sešlo. Ze startovní listiny vypadla úřadující mistryně světa z Moskvy Christina Obergföllová, a nebude tak soupeřkou světové rekordmanky Špotákové a světové šampionky z Tegu 2011 Abakumovové. Důvodem je náhlá nemoc německé atletky.

V soutěži mužů bude házet kompletní tréninková skupina Jana Železného. Souboj Vítězslava Veselého, Petra Frydrycha a Jakuba Vadlejcha, kteří jsou letos v dobré formě, okoření účast vedoucího muže světových tabulek Fina Tera Pitkämäkiho. "Sezona začala dobře, snad na to navážeme," věří Veselý.

Oštěpař Vítězslav Veselý
zdroj: AP (ČTK) autor: Matt Dunham

Překážkářská mistryně světa Zuzana Hejnová je už odpočinutá po náročném soustředění a měla by svést souboj s bývalou tréninkovou kolegyní Denisou Rosolovou. Favoritkou je Jihoafričanka Wenda Nelová, překvapení sezony, na startu bude i silná Britka Eilidh Childová. "Myslím, že to bude hodně vyrovnané," shodly se české běžkyně.

Netradičních 300 metrů čeká Pavla Masláka. Kilometr poběží halový mistr Evropy na patnáctistovce Jakub Holuša, mezi jeho soupeři bude i olympijský vítěz a dvojnásobný světový šampion Asbel Kiprop z Keni. Další nezvyklou tratí, která má na Zlaté tretře své místo, bude závod na 600 metrů s jiným Keňanem Davidem Rudishou, světovým rekordmanem na osmistovce.

Ukrajinský výškař Bohdan Bondarenko se pokusí překonat 240 cm. Hvězdou trojskoku bude olympijský vítěz Američan Christian Taylor, který se letos dostal za 18 metrů. Na ženské dvoustovce se odehraje duel jamajských olympijských medailistek Kerron Stewartové a Sherone Simpsonové.

Do startovní listiny zasáhl i problém se závadnou vodou v pražských Dejvicích, který odnesla střevními problémy běžkyně Lenka Masná a musela se odhlásit ze závodu na 1500 metrů.

Mítink se poprvé bude konat na zcela zrekonstruovaném stadionu ve Vítkovicích. Loni se závodilo na staveništi, v zatáčkách byly vytvořeny mobilní tribuny, letos už je stadion dokončen. Kapacita je 15 tisíc míst k sezení a je vyprodáno.

Program mítinku:

16:00 tyč muži,

16:10 koule muži,

16:25 trojskok muži,

17:00 3000 m chůze,

17:55 oštěp ženy, 400 m př. ženy,

18:00 výška muži,

18:05 200 m ženy,

18:15 1000 m muži,

18:25 1500 m ženy,

18:45 100 m př. ženy,

19:00 100 m muži,

19:05 oštěp muži,

19:10 5000 m muži,

19:30 600 m muži,

19:40 300 m muži,

19:50 200 m muži.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články