Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Bolt: Gay měl dostat doživotní zákaz. Ta dohoda je pitomost

Londýn – Jejich souboje ve sprintu na 100 metrů patřily k ozdobám všech mítinků. To však do doby než byl Tyson Gay usvědčen z dopingu. Američan je však již zpět, což se nelíbí právě jeho konkurentovi a nejrychlejšímu muži planety Usainu Boltovi. Podle Jamajčana je roční trest, který Gayovi udělil antidopingový úřad, směšný a jeho sok měl v atletice navždy skončit.

Tyson Gay (vlevo) a Usain Bolt ve spintu na 100 metrů
zdroj: ČTK/AP/ autor: Michael Probst

Bývalý mistr světa na 100 a 200 metrů dostal za pozitivní test na anabolické steroidy v roce 2013 nižší trest výměnou za to, že s vyšetřovateli spolupracoval a poskytl důkazy, na jejichž základě obdržel jeho trenér Jon Drummond osmiletý distanc.

Bolt řekl, že tuto dohodu považuje za "nejpitomější věc, jakou kdy slyšel". "Dostal rok jenom proto, že mluvil s vyšetřovateli o tom, jak to udělal a kdo mu pomáhal. To vysílá špatný signál. Poselství by mělo znít: Když budeš podvádět, ze sportu tě vykopneme," řekl držitel světových rekordů na 100 i 200 metrů.

Postup antidopingového úřadu ho zklamal. "Musíte vnést do řad sportovců strach, donutit je přemýšlet o následcích vlastních činů. Když dostanou nízký trest, proč by se o to měli starat?" dodal.

Gay se po odpykání trestu vrátil k závodům vloni v létě a běhal rychlejší časy než Bolt. V přímém souboji by se měli utkat na srpnovém mistrovství světa v Pekingu. "Netěším se na závody s Tysonem. Fakt mi to vadí," uvedl Jamajčan. "Celé roky jsem ho respektoval. Byl to bojovník, udržoval mě v napětí a nutil mě vydat ze sebe to nejlepší," řekl.

Dopingové odhalení bylo pro Bolta velkým zklamáním. "Zjištění, že bral drogy tak se asi musí cítit rodiče, když jejich dítě udělá něco špatného a zklame je," dodal Bolt.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články