Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Volba bez výběru. Atletické MS 2021 poprvé uspořádají v USA

Peking - Atletické mistrovství světa pod otevřeným nebem se bude v roce 2021 poprvé v historii konat ve Spojených státech amerických. Šampionát uspořádá město Eugene ve státu Oregon, tradiční dějiště mítinku Diamantové ligy Prefontaine Classic. Eugene se loni v listopadu neúspěšně ucházelo o MS pro rok 2019, které nakonec zorganizuje katarská metropole Dauhá. Nyní šampionát získalo, aniž by proběhl tradiční proces výběru z několika kandidátů. Nový předseda evropské atletické asociace Svein Arne Hansen takový postup podrobil kritice.

Diskařský sektor na stadionu v Eugene
zdroj: ČTK/AP

O udělení šampionátu rozhodla během druhého dne svého zasedání v Pekingu rada Mezinárodní atletické federace (IAAF). Napomohla k tomu popularita atletiky ve Spojených státech, především však nabídka finanční pomoci od státu Oregon i olympijského výboru USA a také příslib společnosti NBC, že vyrobí televizní přenos a bude ho vysílat živě.

"Rada IAAF učinila strategické rozhodnutí, jež nám umožnilo využít mimořádné příležitosti, která už by se nemusela nikdy opakovat," uvedl dosluhující prezident IAAF Lamine Diack. Eugene podle něj nabídlo přístup ke klíčovému trhu pro atletiku a umožní její další globální rozvoj.

Göteborg má smůlu

Šéfa evropské atletiky Hansena nicméně volba zaskočila. "Jsem velmi překvapený, že tomuto rozhodnutí nepředcházel vůbec žádný proces," řekl norský funkcionář. O šampionát v roce 2021 měl vážný zájem například Göteborg. "Ale nedostal ani možnost se o něj ucházet," řekl Hansen. "Taková forma rozhodování by v evropské asociaci nebyla možná, protože tady je jasný proces výběru, kterým se musí řídit všichni kandidáti," dodal nástupce Hansjörga Wirze.

Podobně se atletická federace zachovala už v případě MS 2007, kdy japonské Ósace udělila šampionát bez výběrového procesu.

Letošní mistrovství světa se bude konat v Pekingu, kde také bude zvolen nástupce odcházejícího Diacka. V roce 2017 uspořádá světový šampionát Londýn.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články