Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Není 60 jako 60. Z metrů měl radost, z věku tolik ne. Bugár slaví jubileum

Praha – Diskař Imrich Bugár slaví šedesátiny. Historicky první mistr světa toho stihl za svou kariéru hodně, medaile má ze všech významnějších akcí. Ve sbírce mu chybí jen zlatá olympijská, ne však zcela jeho vinou. Svůj sport už sleduje spíše zpovzdálí.

Ilustrační foto

"Když jsem hodil šedesát, měl jsem z toho radost. Teď, když je mi šedesát, takovou radost nemám, ale celkem to jde," řekl v nadsázce Bugár ve Sportovních zprávách.

Bugár se výrazně zapsal do historie nejen domácí atletiky. Na prvním světovém šampionátu v Helsinkách v roce 1983 získal zlato, o rok dříve vyhrál v Aténách i mistrovství Evropy. Z OH 1980 v Moskvě má stříbro, z ME 1978 v Praze bronz. Šestkrát byl vyhlášen nejlepším československým atletem roku, výkonem 71,26 metru dodnes drží národní rekord. V roce 1982 ovládl i anketu Sportovec roku.

Osudový zásah z východu

Jediná zlatá, která mu chybí, je ta olympijská. V roce 1984 do Los Angeles na pokyn Československého olympijského výboru nemohl stejně jako ostatní českoslovenští sportovci jet. "Tehdy jsem byl nejlepší na světě. Z dvaatřiceti závodů v sezoně by mně ten nejslabší výkon stačil na bronzovou medaili. Průměr všech závodů jsem měl 67,30, určitě bych bojoval o zlatou medaili. Vyhrál jsem předolympijský závod a pak nás tam bohužel nepustili," uvedl Bugár.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Imrich Bugár slaví šedesátku

Rodák z obce Ohrady u Dunajské Stredy na slovensko-maďarském pomezí hrál v mládí závodně házenou, počátkem 70. let ho zlákala atletika. V roce 1974 přešel do Dukly Praha, v následující dekádě se zařadil mezi nejlepší diskaře světa. V roce 1983 jako první (a dosud jediný) československý diskař přehodil magickou sedmdesátimetrovou hranici, což se mu podařilo ještě čtyřikrát. Na kontě má rovněž 15 domácích titulů (poslední z roku 1994).

Po posledním závodu všechny pozval na pivo

Aktivní kariéru ukončil v roce 1995. "17. září 1995 na Julisce poslední kolo ligy – 55,4. A když jsem to odhodil, řekl jsem: 'Všechny zvu na pivo.' Věděl jsem, že to je můj poslední závod," vzpomínal Bugár.

Poté pracoval v oddělení zahraničních sportovních styků Armády ČR, je též místopředsedou Českého klubu olympioniků. Ženatý otec dcery Olgy kandidoval v roce 2006 ve volbách do Senátu jako nestraník za ČSSD na Jablonecku a Semilsku, ve volebním klání však neuspěl. Předloni na sebe upozornil v taneční soutěži StarDance.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články