Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Šest českých medailí: Holušův superfiniš i Maslákův suverénní běh

Praha - Čeští atleti na halovém mistrovství Evropy v Praze masivně předčili očekávání. Medailových úspěchů bylo nakonec šest, z toho dvě zlaté, jedna stříbrná a tři bronzové. Připomeňte si všechny české úspěchy z domácího halového mistrovství Evropy.

Pavel Maslák - zlatá medaile, běh na 400 metrů

Útok na zlatou medaili vyhlásil Pavel Maslák již před šampionátem a sebevědomí mu nechybělo, když prohlásil, že obhajoba nejcennějšího kovu ze Sopot by neměla být složitá. Havířovský rodák ve finále čtvrtky potvrdil, že jeho smělá slova byla oprávněná. Před druhým Belgičanem Borléem vyhrál suverénně téměř o vteřinu a jeho výkon byl zároveň nejrychlejším v dějinách halového šampionátu.

Jakub Holuša - zlatá medaile, běh na 1500 metrů

Zdálo se, že forma Jakuba Holuši před halovým mistrovstvím nebyla kdovíjaká, český běžec však na šampionátu již v rozbězích prokázal, že by fanoušci mohli být svědky útoku na medaili. Takticky perfektně zvládnutý běh nakonec Holušovi vynesl nejcennější kov. V úvodu finále sice příznivcům mohlo připadnout, že běžce Özbilena a Tesfayeho nikdo nedostihne, ovšem Holuša využil úbytku jejich sil, ve fantastickém závěru se na Özbilena dotáhl a na poslední klíčovou chvíli jej předstihl.

Radek Juška - stříbrná medaile, skok do dálky

Jestliže lze nějaký český úspěch považovat za naprosto nečekaný, jednalo se o stříbrnou medaili Radka Jušky ve skoku do dálky. Jednadvacetiletý debutant na velké seniorské akci dost možná překvapil sám sebe. Ve čtvrteční kvalifikaci obsadil poslední postupové osmé místo, ale ve finále všem vyrazil dech hned prvním skokem, kterým si zlepšil dosavadní maximum o 16 centimetrů. Prohrál jen se Švédem Michelem Tornéusem, který se blýskl národním rekordem 830 cm. Juška získal medaili na vrcholné akci jako první český dálkař od stříbra Milana Gombnaly na ME pod širým nebem v roce 1994.

Eliška Klučinová - bronzová medaile, pětiboj

Eliška Klučinová ve svých šestadvaceti letech absolvovala vůbec první velký pětiboj kariéry - a vstoupila do něj osobním rekordem v běhu na 60 metrů překážek. Hned poté však mohl její útok na první seniorskou medaili z velkého šampionátu velmi rychle skončit. Česká vícebojařka ve skoku vysokém dvakrát neskočila základní výšku 174 centimetrů, dokázala se však zkoncentrovat a krizový moment zvládla. V soutěži nakonec předvedla hned tři osobní rekordy a zaslouženě vybojovala bronzovou medaili.

Ladislav Prášil - bronzová medaile, koule

Prášil do sezony vstupoval až jako třetí nejlepší český koulař. Lepší než on byli druhý muž evropských tabulek Tomáš Staněk, dál vrhl také Jan Marcell, oba ale vypadli již v kvalifikaci. Čtyřiadvacetiletý Prášil se dokázal na vrchol halové sezony nejlépe zkoncentrovat. Svůj nejdelší hod předvedl hned v první sérii, ale i ten mu málem stačil na stříbrnou medaili. Poslední vrh srbského koulaře Kolašinace však rozhodl o tom, že Prášil nakonec bral bronz. I ten však českého reprezentanta potěšil. "Je to báječný pocit. Za třetí místo jsem šťastný," prohlásil po závodě.

Daniel Němeček, Patrik Šorm, Jan Tesař, Pavel Maslák - bronzová medaile, štafeta 4x400 metrů

Poslední český národní rekord štafety čtvrtkařů stačil před patnácti lety na zlatou medaili. Nyní jej sice česká reprezentace ve složení Němeček-Šorm-Tesař-Maslák překonala, brala však jen bronz. Masláka, zlatého z individuálního závodu na 400 metrů, sice tato skutečnost mrzela, ostatní čeští běžci však z úspěchu neskrývali naprosté nadšení. "Konečně budu taky někde zapsaný," vyhrkl skromně Jan Tesař po závodě. Štafetu vyhráli Belgičané v evropském rekordu 3:02,87 před Poláky.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále mužské štafety na 400 metrů
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články