Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Gebrselassie vylepšil světový rekord v maratonu na 2:03:59

Berlín - Etiopský běžec Haile Gebrselassie vytvořil nový světový rekord v maratonu. Pětatřicetiletý vytrvalec dnes v Berlíně dosáhl času dvě hodiny, tři minuty a 59 sekund. Vlastní maximum z loňského ročníku vylepšil v takřka ideálních povětrnostních podmínkách bezmála o půl minuty, před rokem v německé metropoli vyhrál za 2:04:26.

Haile Gebrselassie
zdroj: AP Photo autor: Michael Sohn

Gebrselassie v Berlíně triumfoval potřetí za sebou a jeho šesté vítězství v kariéře na nejdelší běžecké trati mu vyneslo 350.000 eur (zhruba 8,5 milionu korun). Prvenství i bonus za rekord pro něj znamenaly příjem po 50.000, jeho startovné činilo podle odhadů čtvrt milionu eur.

Na Berlínském maratonu se při jeho 35. ročníku měnily rekordní tabulky už posedmé. Pro Gebrselassieho, dvojnásobného olympijského vítěze a čtyřnásobného mistra světa v běhu na 10.000 metrů na dráze, to byl 26. rekord v kariéře včetně některých neratifikovaných. Tomu dnešnímu napomohlo i slunečné počasí a mírná teplota.

Pro Etiopana je Berlín "šťastné město"

"Jsem strašně šťastný. Všechno dnes bylo perfektní, všechno sedlo, počasí, diváci. Od té doby, co běhám, je Berlín moje šťastné město. Je to tu moje oblíbená trať," rozplýval se Etiopan po devátém startu v maratonu v životě. Mohl to být přitom už jeho desátý závod, ale v srpnu v Pekingu se kvůli obavám ze smogu rozhodl běžet znovu na dráze. Desetikilometrový závod už ale byl na něj příliš rychlý a v ostrém finiši obsadil šesté místo.

V Berlíně ale závod od začátku kontroloval a zbývajícím soupeřům se nezadržitelně vzdálil šest kilometrů před cílem. V něm pak prolomil hranici dvou hodin a čtyř minut, a to po doběhu přiznal, že měl v přípravě svalové potíže. "Byl to malý problém s lýtkem a na týden mě přinutil vysadit trénink. Před týdnem jsem zase začal," vyprávěl fenomenální běžec. "Měl jsem proto dnes trochu pochybnosti, ale dopadlo to velmi dobře," usmíval se drobný Afričan.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články