Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Baršim skočil v Třinci 230 cm, Kučinová vládla ženám

Třinec - Úřadující haloví mistři světa Mutaz Issa Baršim a Maria Kučinová vyhráli ve vyprodané třinecké Werk aréně 23. ročník Beskydské laťky. Katarskému lídrovi letošních tabulek k prvenství stačilo 230 centimetrů, ruská vítězka Diamantové ligy triumfovala na závěrečném mítinku Moravské výškařské tour výkonem 198 centimetrů. Celkovými vítězi seriálu se stali Ukrajinec Andrej Procenko a Italka Alessia Trostová. 

Maria Kučinová
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Avizovaný Baršimův útok na halový světový rekord se nekonal. Bronzový medailista z olympiády v Londýně nenavázal na fantastický vstup do halové sezony v Banské Bystrici a za středečním výkonem zaostal o deset centimetrů.

Baršimovi vůbec nenapomohly ani slabší výkony konkurentů: už po 227 centimetrech zůstali v poli pouze on a Procenko s Williamsem. Katařan zdolal 230 centimetrů na druhý pokus, ale o pět centimetrů vyšší laťka už byla evidentně nad jeho síly. "Nemůžu být spokojený, ale nic se neděje. Dneska mě bohužel poznamenala trochu únava, neskákal jsem dobře. Trošku si teď potřebuju odpočinout a pojedeme dál," řekl Baršim.

K lepšímu skoku ho nevybičovala ani prémie 15 tisíc dolarů za zdolání světového rekordu Javiera Sotomayera v hale. Za tím zaostal o propastných 13 čísel a nakonec nepřepsal ani vlastní dva roky starý rekord Beskydské laťky 234 centimetrů. Soutěž mužů byla ochuzena o českou účast. Jaroslav Bába se ohlášený start na poslední chvíli rozhodl zrušit s tím, že dává přednost přípravě.

Vítězku v dramatickém souboji osmi výškařek určilo 198 centimetrů, přes které se třetím pokusem přenesla pouze Kučinová, zatímco halová mistryně světa Ličwinková z Polska i mistryně Evropy Šimičová z Chorvatska těsně shodily.

Kučinová si před zhruba čtyřmi tisíci diváků nechala nastavit ještě 202 centimetrů, ale v úplném tichu a bez hudby nejlepší halový výkon roku a současně i pět let starý rekord Beskydské laťky Blanky Vlašičové jejím dvěma pokusům těsně odolal. "Maximálně jsem se soustředila na každý skok, ale bohužel tam byly ještě jednoduché chyby," řekla Kučinová.

Ve startovním poli se neztratila ani česká dorostenka Michaela Hrubá, teprve šestnáctiletá brněnská výškařka pokořila stejně jako celková vítězka tour Trostová 189 centimetrů. "Jsem překvapená. Nečekala jsem, že bych se v halové sezoně a už tak brzy dostala tak vysoko, protože jsem měla problémy s koleny," řekla Hrubá.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih z Beskydské laťky s ohlasy
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články