Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Janků: Modlím se za zdraví atletů, bude to pro ně historický okamžik

Praha Už jen měsíc a kousek zbývá do halového mistrovství Evropy v atletice konaného v pražské O2 areně. Ředitel organizačního výboru a bývalý atlet Tomáš Janků v Tématu pro hosty hovořil o náročnosti stavby dráhy, "modlitbách" za české atletické hvězdy i doprovodných akcích.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty s Tomášem Janků, ředitelem organizátorů HME 2015

Česká vrcholová atletika je v poslední době úspěšná. Nastartuje domácí šampionát ještě více atletickou horečku v české kotlině? "Modlím se, aby se nikomu z předních českých atletů teď nic nestalo. Se sportovci se potkávám a vidím na nich, jak je domácí mistrovství motivuje. Je to pro ně historický a přelomový okamžik. Vrcholový sport je na hraně zranění, tak to prostě je, ale doufám, že čeští atleti zůstanou na straně zdraví a předvedou špičkové výkony," vyslovil Janků.

"Jsme spokojeni se zájmem o vstupenky, na hlavní soutěže je vyprodáno. Několik jich ale ještě zbývá. Z celkové kapacity je to momentálně na 93%. Prodej je zaměřený hlavně na tuzemské příznivce. Nechtěli jsme držet vstupenky pro zahraniční fanoušky, děláme to hlavně pro české diváky. Potřebujeme kotel fanoušků, aby pomáhal českým atletům a ti získali co nejvíce medailí. Čeští fanoušci jsou jedni z nejlepších na světě. Šampionát chceme ze sportovního hlediska nejvíce úspěšný pro nás," řekl jasně bývalý výškař.

Přípravy uvnitř haly vypuknou za necelý měsíc. "Stavět začínám 24. února a za čtyři dny by měl být dráha hotová. Nečeká nás však jenom její stavba. V O2 areně vybudujeme rozcvičovací stadion, zázemí pro novináře, svolávací místnosti apod. Vše se natáhne do 1. března. Nechci si připouštět, že se něco zpozdí. Pevně věřím, že pracuji s profesionály a vše bude, jak má," uvedl.

Co bude na úvod odlišné od ostatních mistrovství, je hodinový zahajovací ceremoniál. Důvodem je konání vrcholné atletické akce po delší době. "Chceme představit atletickou historii Česka, všechna velká jména. Hlavním režisérem je pan Čech, na uměleckém ztvárnění se podílí i vedení organizačního výboru. Moc se na to těším," řekl. Po něm proběhne kvalifikace mužské a ženské koule a dálky mužů.

Na zahajovací cerominál s následným programem koulařských kvalifikací zbývá nejvíce neprodaných vstupenek. Výkony českých reprezentantů Tomáše Staňka a Ladislav Prášila z poslední doby slibují napínavou podívanou. "Nebude to jen soutěž těch nejlepších z Evropy, ale prestižní souboj mezi českými koulaři. Doufám, že budu mít čas se na to podívat," přál si Janků.

Ne maskot, ale patron

Letošní šampionát nemá maskota, ale spíš patrona, kterým bude známá postavička Krtka. Počítá se s ním totiž i do budoucna směrem k dětské atletice a také k charitě. "Českým dětem je nejbližší, nechtěli jsme něco, na co by se ihned po mistrovství zapomnělo. Lentilka nebo mobilní telefon byly na minulých šampionátech vyhozené peníze. Navázaný je i prodej reklamních předmětů, výtěžek půjde na nadaci pana Milera určenou právě dětem. Mám z tohoto nápadu obrovskou radost," vysvětlil.

Oblá postava Krtka v atletickém dresu může vzbuzovat rozpaky. "Není sice atlet a extra pohybově nadaný, ale je vytrvalý. Bez toho se v atletice neobejdete," podotkl s úsměvem Janků.


Další nápad s výstavou historie české atletiky hned vedle O2 areny vznikl spontánním způsobem. "Našli jsme prostor, kde si návštěvníci mohou výstavu v klidu projít. Jsou tam artefakty jako mistrovský disk Imricha Bugára, vědecká publikace o Emilu Zátopkovi a další zajímavosti," Organizační výbor v čele s Janků koketuje s myšlenkou na podobnou Síň slávy do budoucna. "V našich plánech to je, ale za tím k tomu nedošlo. I z důvodu, že nemáme vlastní prostory, žijeme v nájmech," konstatoval.

Prostory pro fanouškovskou zónu budou také ve vedlejším nákupním centru. Program bude hlavně pro děti. "Nejen rodiče, ale i děti si mezi dopoledním a odpoledním programem mohou sami vyzkoušet, jak moc těžké je skočit dva metry z místa nebo potěžkat vrhačskou kouli. Máme připravené mini doskočiště a mini dráhu. Bude to i místo, kde proběhnou památeční podpisy fanouškům medailistů, kteří se zrodí právě v Praze. Budeme se je snažit sem přivézt co nejrychleji po závodech." prozradil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články