Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

První "oběti" atletické aféry. Funkce se vzdali tři představitelé IAAF

Moskva – Dokument německé televize ARD o systematickém dopingu ruských atletů hýbe sportovním světem. Kvůli podezření na podílu v kauze ze své funkce v Mezinárodní atletické federaci dočasně odstoupili tři představitelé, pokladník IAAF Valentin Balachničev, jenž je i předsedou Ruské atletické federace, syn předsedy IAAF Papa Massata Diack a Habib Cisse, právní poradce IAAF.

Valentin Balachničev (vpravo) a Xiao Tian, zástupce čínského ministra sportu
zdroj: ISIFA/Gettyimages Editorial autor: Kevin Lee

V Rusku atleti včetně nejznámějších olympioniků dlouhodobě systematicky využívají doping a trenéři, doktoři a zástupci IAAF jim pomáhají s krytím. S tímto obviněním vyrukovalo v minulém týdnu stanice ARD a od té doby přibývá do seznamu podezřelých jedno jméno za druhým.

Kam až sahá chobotnice

Jedním takovým jménem je i to Balachničevovo. Předseda Ruské mezinárodní federace figuruje podle ARD a francouzského deníku L'Équipe v případu trojnásobné vítězky Chicagského maratonu Liliji Šobuchovové, jež zaplatila 450 000 eur (zhruba 12,4 milionu korun) ruským funkcionářům, aby unikla trestu za doping. Když byla později distancována, část peněz dostala zpět. ARD tvrdí, že našla spojení mezi údajně vrácenou částkou 300 000 eur Šobuchovové a právě Balachničevem.

V témže případu hraje roli i Diack, syn prezidenta IAAF Lamine Diacka. Zmíněnou platbu totiž provedla singapurská společnost, která je vlastněna partnerem senegalského funkcionáře, který zastává v IAAF pozici obchodního konzultanta.

"Ruská aféra je obrovský problém. Tentokrát nejde jen o spekulace, ale o dobře dokumentovaná obvinění," prohlásil Richard Pound, člen MOV a zakladatel Světové antidopingové agentury WADA.

S Diackem se pojí i další obvinění

Podle britského deníku Guardian si měl syn šéfa IAAF v říjnu 2011 říci o úplatek ve výši pěti milionů dolarů Kataru, aby mu pomohl v boji při kandidatuře na atletický šampionát v roce 2017. Zda však k platbě došlo, není jasné. IAAF v otázce tohoto podezření prohlásila, že s katarskou stranou nedošlo k podpisu žádné smlouvy a spojitost s případem odmítá i katarská atletická federace. Tiskový mluvčí IAAF pak oznámil, že Diack popírá, že by přijal jakoukoli platbu.

"Brutální pronásledování"

Vůči dopingovému obvinění se ohradil i Balachničev, který ho označil za "brutální pronásledování" své osoby a ruského atletického svazu. Podle něj je to "provokace zaměřená na podkopání ruského sportu" a naznačil, že by ruský svaz mohl ARD zažalovat za pomluvu.

V bobtnající aféře vyšly již najevo další případy. K užití dopingu se už přiznala olympijská šampionka na 800 metrů Marija Savinovová či Julija Stěpanovová, která rovněž zářila na této trati. Sama vyprávěla o tom, jak ruští funkcionáři zařídili, aby před přepadovými mimosoutěžními testy byla varována a během odevzdání moči nemusela být kontrolována. Důkazy však údajně směřují i k dalším sportovcům.

Zdroj
ČTK, Guardian, idnes.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články