Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Elitní maratonkyně Jeptoová je podezřelá z dopingu

Nairobi - Keňská běžecká hvězda Rita Jeptoová neprošla mimosoutěžní dopingovou kontrolou a může přijít o prémii půl milionu dolarů za vítězství v prestižním seriálu velkých městských maratonů. Keňská atletická federace oznámila, že třiatřicetiletá závodnice odevzdala pozitivní vzorek na konci září ve své vlasti. Jakou zakázanou látku obsahoval, však neuvedla.

Rita Jeptoová
zdroj: ČTK/AP

Jeptoová vyhrála loni i letos slavné maratony v Bostonu a Chicagu a v předstihu si zajistila prvenství i lukrativní prémii v přepočtu více než 11 milionů korun za vítězství v seriálu World Marathon Majors. Ocenění měla převzít v neděli po doběhu maratonu v New Yorku, pořadatelé se však rozhodli po dnešní zprávě o jejím dopingovém nálezu slavnostní ceremoniál odložit.

Držitelka traťového rekordu maratonu v Bostonu (2:18:57) obvinění z dopingu odmítla. "Jsou to lži," citovala její vyjádření agentura Reuters.

Příští týden se sejde antidopingová komise keňské federace a bude jednat o případu Jeptoové. Musí zjistit, zda běžkyně požádá o analýzu kontrolního vzorku B. Podle Reuters za poslední dva roky porušilo antidopingová pravidla 36 keňských atletů.

Za doping už byla letos potrestána jiná elitní vytrvalkyně Ruska Lilija Šobuchovová. Trojnásobná vítězka Chicagského maratonu i celé série z roku 2010 pyká za nesrovnalosti v hodnotách hemoglobinu na dva roky. Trest jí běží zpětně od ledna 2013.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články