Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Další medaile, která má příběh, řekl po vydřeném evropském stříbru Veselý

Curych - Vypadalo to na finský hattrick, ale pak oštěpař Vítězslav Veselý vytáhl zbraň, kterou často používal během kariéry jeho kouč Jan Železný, a zvrátil průběh finále mistrovství Evropy v Curychu. Stříbrné medaile si mistr světa cenil, protože byla hodně vybojovaná.

Vítěslav Veselý se stříbrnou medailí
zdroj: ČTK autor: Tibor Alföldi

"Víc ten oštěp doprovoď, klidně jdi na držku," slyšel Veselý od kouče. "Dopadni tam, zabrzdi rukama," řekl Železný. Přesně tím způsobem, kterým hází Fin Tero Pitkämäki a kterým házel i sám světový rekordman. Tím způsobem, kterým se Železný zachraňoval posledním hodem v kvalifikaci MS v Tokiu 1991 a který mu rozhodčí neuznali kvůli památnému "přešlapu dresem".

Veselý ho poslechl, přestože ten způsob odhodu nepoužívá. "Rozběhl jsem se, udělal jsem spodní oblouk a pak už si nic nepamatuju, akorát jak jsem na zemi brzdil rukama. A dopadlo to dobře, tenhle hod," popisoval Veselý.

Je nám líto, video expirovalo.
Stříbrný Veselý: Jsem za medaili moc rád

Hned šel trenérovi poděkovat a uklonil se mu. "On věděl. Ale nebylo snadné to zrealizovat. Vsadil na tuhle kartu a povedlo se to, třebaže to pořádně neumím, bylo to v tu chvíli asi ideální řešení," uvedl český oštěpař.

Před svým pátým pokusem byl čtvrtý, na prvních pozicích tři Finové. Veselý se podíval do průběžných výsledků a zjistil, že tam není nikdo, kdo by je mohl ze stupňů sesadit. "Tak jsem si řekl, že se tam vecpu," uvedl oštěpař a věřil. "V rozhazování jsem na tom nebyl špatně, jen jsem potřeboval najít svůj rytmus, nějak si poradit s tím rozběhem," řekl. Právě kratší rozběh byl jeho velkým strašákem.

Když Veselý začínal s atletikou, trénoval ho ve Zlíně Jaroslav Halva. Bývalý reprezentant a také někdejší trenér světového rekordmana Jana Železného ale letos v březnu po těžké nemoci ve věku 72 let zemřel. Stříbrná medaile v oštěpařském finále na ME proto podle Veselého patří právě jemu.

"Rád bych mu tu medaili věnoval, i když teď už je asi trochu pozdě," řekl Veselý a jeho oči se zaleskly. "Byl to on, kdo mě naučil první věci kolem oštěpu, základy mám od něj. A vzhledem k tomu, že můžu bojovat o medaile, tak to byl dobrý základ," prohlásil.

Veselý ale věděl, že je připravený dobře. Věřil si dokonce i na zlatou medaili, ale jen do doby, kdy Fin Antti Ruuskanen hodil 88 metrů. "To už jsem ale musel jít na riziko, takže nakonec jsem rád, že jsem to dopíchl na to druhé místo." V jednu chvíli mu totiž hrozilo, že by po čtvrtých místech na MS 2011 a OH 2012 obsadil tuto nepopulární pozici i na ME. "No, to mě vůbec nenapadlo, to je dobře, brambory zas tak nesbírám. Byla by to kompletace, ale taková dost nešťastná," uznal.

Introvert Veselý často prožívá radost spíš vnitřně, nedává ji moc najevo, ale dnes si čestné kolečko se třemi Finy a vlajkou užil a usmíval se. "Myslím, že to prožívám stejně jako ty zlaté. Každá má za sebou jinačí příběh, každou si uvědomujete jinak, ale za tuhle jsem vyloženě rád. Tahle sezona, i když se mi podařilo hodit daleko, byla jako na houpačce, nikdy nevím, co od sebe čekat. Byl tu strašák toho povrchu, kratší rozběh... Myslím, že jsem z toho vytěžil maximum," prohlásil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy