Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Půjde to i bez Hejnové a Masláka? Začíná ME v atletice

Curych – Bez dvou opor, přesto však vyrazila česká výprava na evropský atletický šampionát v Curychu v silném složení. Obhajovat titul sice nebude zraněný čtyřstovkař Pavel Maslák a zaútočit na medaili nemůže kvůli bolavé patě ani mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová, přesto je v české nominaci dvanáct závodníků, kteří jsou v redukovaných evropských tabulkách do osmého místa. Seriál přímých přenosů ČT sport a našeho webu začíná dnes v 9:50.

Sport
zdroj: ČT4

Šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák je optimistou. "Věřím, že přesně takový počet finále budeme mít," prohlásil Dvořák. "Neskrývám, že máme medailové ambice, chceme se přiblížit úspěchu z Helsinek a dopadnout lépe než v Barceloně," plánoval.

Před dvěma lety přivezla výprava z Finska tři tituly, jedno stříbro a jeden bronz, v Barceloně 2010 byla na stupních pouze třetí oštěpařka Barbora Špotáková. "Adeptů na medaile je šest až deset. Ale radši nic předvídat nebudu, v Barceloně jsem také sliboval houf medailí," připomněl Dvořák chudší šampionát.

Medailoví adepti: Veselý, Špotáková, Rosolová, Svobodová, Kudlička…?

Mezi přihlášenými má nejlepší postavení oštěpař Vítězslav Veselý, který ze všech Evropanů hodil letos nejdál. Výkonnost obhájce titulu ale není stabilní a v posledních týdnech se navíc potýkal s drobnými zdravotními problémy. A hlavně, v Curychu je krátký rozběh, který mu vůbec nesedí. "To bude problém. Ale budu se s tím muset nějak vypořádat," prohlásil.

Druhý čas v Evropě zaběhla při domácím šampionátu překážkářka Denisa Rosolová a může obhájit stejnou pozici, kterou nečekaně vybojovala před dvěma lety v Helsinkách. "Hlavně se mi zvedlo sebevědomí, takže bych ráda běžela pod 54 sekund," vyslovila před nedělním odletem odvážný cíl, který by zcela jistě znamenal medaili a možná i titul.

Na třetí pozici mezi přihlášenými jsou Špotáková a trochu překvapivě i sedmibojařka Eliška Klučinová. Zatímco světová rekordmanka a dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem letos neprohrála a patří mezi velké favoritky, Klučinová své umístění bere s rezervou. "Za mnou je to hodně těsné," prohlásila sedmibojařka, která letos vytvořila na mítinku v Kladně český rekord 6 460 bodů.

"Vím, že holky šly třeba jen jeden víceboj, mně se naopak z více závodů skoro ideálně povedl jen ten v Kladně. Na statistiky se tady moc nehraje," upozornila Klučinová, která se na ME kvalifikovala také ve skoku vysokém, avšak v tom i kvůli kolizi se sedmibojem nenastoupí. "Ale nechci si jet pro páté místo," naznačila Klučinová, že na medaili přece jen myslí. Zatím byla na ME nejlépe sedmá v Barceloně.

Zlato bude obhajovat Jiřina Svobodová, ale její forma letos není kdovíjaká a tyčkařka to sama ví. "Už to nějak doklepu, není to ideální. Ale já jsem bojovnice," prohlásila. I její tyčkařský kolega Jan Kudlička má šanci na medaili, mezi přihlášenými je čtvrtý o pouhý centimetr za medailí, navíc jeho forma v sezoně graduje. "Měl jsem medaili v hale, chci ji i venku," prohlásil držitel bronzu z HMS v Sopotech.

Bez šancí na kvalitní umístění nejsou ani běžci Jakub Holuša a jeho tréninková kolegyně Lenka Masná, talentovaná chodkyně Anežka Drahotová nebo koulaři. Tahákem bude i start překážkáře Petra Svobody, který se na velkou akci vrací po třech a půl letech pauzy zaviněné vážným zraněním.

První den se představí téměř polovina české výpravy

V nominaci je 43 závodníků a hned první den bude ve hře jednadvacet z nich. Na úvod do soutěží vstoupí tři čeští desetibojaři – Adam Sebastian Helcelet, Jiří Sýkora a Marek Lukáš. Probíhat bude i koulařská kvalifikace, kde má Česká republika také tři zástupce. Rozběhne se i kvalifikace oštěpařek.

Úterní program ME v atletice

Dopolední program: vysílání ČT sport a webu 9:50–14:20

10:04 100 m desetiboj (Helcelet, Sýkora, Lukáš),

10:07 koule muži kvalifikace (Marcell, Prášil, Staněk),

10:30 tyč ženy kvalifikace (Svobodová, Maláčová, Šilhanová),

10:34 1500 m ženy rozběhy (Mezuliáníková),

10:50 a 12:16 oštěp ženy kvalifikace (Špotáková, Ogrodníková, Andrejsková),

11:07 400 m př. muži rozběhy (Brož),

11:35 dálka desetiboj (Helcelet, Sýkora, Lukáš),

11:40 100 m ženy rozběhy,

12:50 400 m muži rozběhy (Němeček, Šorm, Tesař),

13:05 koule desetiboj (Helcelet, Sýkora, Lukáš),

13:12 trojskok muži kvalifikace,

13:32 100 m př. rozběhy (Škrobáková, Koudelová),

Odpolední program: vysílání ČT sport 17:00–20:30, na webu až do 21:20

17:15 a 18:45 disk muži kvalifikace,

17:20 výška desetiboj (Helcelet, Sýkora, Lukáš),

18:00 400 m ženy rozběhy,

18:32 100 m muži rozběhy (Veleba),

19:12 800 m muži rozběhy,

19:34 koule muži finále,

19:52 400 m desetiboj (Helcelet, Sýkora, Lukáš),

20:10 dálka ženy kvalifikace,

20:20 10.000 m ženy finále (Sekanová),

20:56 100 m př. semifinále.

Celý program šampionátu najdete zde.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články