Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Špotáková: Na ME nemůžu mít jiné ambice než zisk zlata

Praha – S jasným cílem získat poslední zlato, které jí ve sbírce chybí, vyrazila vstříc mistrovství Evropy v atletice oštěpařka Barbora Špotáková. Česká reprezentantka chce v Curychu potvrdit výbornou formu z letošní sezony, v níž ani jednou neprohrála. Společně s ní odletěla i část české výpravy včetně další aspirantky na medaili Denisy Rosolové. Přímé přenosy z ME sledujte od úterý na ČT sport nebo na našem webu.

Špotáková má stříbro z ME 2006 v Göteborgu, o čtyři roky později v Barceloně byla třetí a šampionát před dvěma lety v Helsinkách kvůli přípravě na olympijské hry vynechala. V Curychu může svou sbírku zkompletovat. "Nemůžu mít jiné cíle, když jsem v letošní sezoně neprohrála," řekla třiatřicetiletá Špotáková, která se letos vrátila k závodění po narození syna Janka. 

Na mistrovství republiky před týdnem kvůli přípravě neházela. Trénovala a od minulého víkendu už hlavně odpočívá. "Odtrénovala jsem všechno, jsem zdravá, i když trošku unavená, ale to tak vždycky bývá, když jedu na velké závody," uvedla. Moc času na odpočinek už ale nemá, neboť kvalifikace ji čeká hned v úterý, závod ve čtvrtek. "Myslím, že do čtvrtka je ještě čas. Kvalifikace se v mém případě dá zvládnout v únavě," uvedla. 

Že letos neprohrála, nepovažuje vůbec za výhodu. Navíc v sezonních tabulkách jsou před ní v tabulkách Němka Linda Stahlová (67,32) a Ukrajinka Hanna Hacková-Fedusovová (67,29). A přes 66 metrů jako Špotáková hodila letos také Lotyška Madara Palameikaová či Slovinka Martina Ratejová. Špotáková tak nebude mít snadnou úlohu i přes neúčast čerstvých maminek Christiny Obergföllové z Německa a Rusky Marie Abakumovové. 

"Je to vždycky strašák, neprohrát žádný závod a jet na velký šampionát. Rozhodně to není výhoda," upozornila Špotáková. "Ale já doufám, že na velké soutěži nějaký ten metr přidám. Vždycky jsem to tak udělala a myslím, že by to mohlo klapnout, všechno jsme pro to udělali. Doufám jen, že si ještě trochu odpočinu," přála si. 

V Curychu Špotáková házela dvakrát v kariéře a nijak zvlášť se jí tam nedařilo. V roce 2011 po MS v Tegu, kde byla druhá za Abakumovovou, dokonce obsadila čtvrté místo. "Neházelo se mi tam dobře, ale vždycky to bylo dané tím, že to bylo po velkých závodech. Problém s rozběhem tam naštěstí nemám," uvedla v narážce na potíž, s níž se v Curychu bude potýkat další oštěpař Vítězslav Veselý. Ten odletí do Curychu v úterý. 

Rosolová bude obhajovat stříbro a formu našla v pravý čas. Zatímco na domácím šampionátu v Ostravě splnila svůj cíl běžet pod 55 sekund (54,63), tentokrát chce, aby její výkon začínal číslem 53. "Všechny soupeřky ale teď skoro měsíc nezávodily, tak uvidíme, v jaké budou aktuální formě," řekla Rosolová. 

Do Curychu odletělo 32 atletů s doprovodem, šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák odjel s tyčemi autem. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články