Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Rosolová: Už vím, že nemám přemýšlet a musím rozbíhat rychleji

Ostrava - Po halové atletické sezoně Denisu Rosolovou dva měsíce trápily zdravotní potíže, ale tréninkové manko dohnala a časem 54,63 sekundy z finále na domácím šampionátu v Ostravě se rázem zařadila mezi medailové adeptky v běhu na 400 metrů překážek pro blížící se mistrovství Evropy v Curychu. A hlavně si zlepšila sebevědomí.

Denisa Rosolová
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Věděla jsem, že jsem na tom dobře," řekla Rosolová, jež si minulý týden zlepšila osobní rekord na třístovce. Chtěla běžet rychle už v sobotním rozběhu, ale prý nad závodem moc přemýšlela a vypnula hlavu. "Moc jsem nad tím uvažovala. Trenérka mi včera promluvila do duše a dneska jsem se prostě rozběhla a běžela," uvedla svěřenkyně Martiny Blažkové.

Právě psychika hrála velkou roli. Při letošním halovém mistrovství světa v Sopotech totiž upadla ve finále běhu na 400 metrů a odnesla si z karambolu naprasklou čéšku a, jak se později ukázalo, také pochroumané vazy v rameni. Potom dostala do kolena silný zánět, že sotva chodila, a nakonec jí lékaři v krvi objevili streptokoka. Dva měsíce si zoufala.

"Strašně se mi dneska ulevilo, opravdu jsem si oddychla. Teď už vím, že na to mám, že jsem tréninkové manko dohnala," pochvalovala si Rosolová. "A ještě víc než času si cením toho, že jsem si zlepšila psychiku. Je to povzbuzení, protože jsem si včera říkala, že když poběžím blbě, tak snad půjdu v Curychu tu čtyřstovku hladkou, ale naštěstí nemusím," podotkla s úsměvem.

Vždycky si myslela, že o výkonu musí hodně přemýšlet, ale přesvědčila se o opaku. Že tempo nad překážkami už má naběhané, rytmus zažitý. "Když nad tím budu přemýšlet, tak to nepůjde. Musím vypnout a prostě běžet. Bála jsem se, že vytuhnu, a také jsem v závěru tuhla, ale vím, že když to nerozběhnu, tak rychle nepoběžím, tak jsem to zkusila a klaplo to," radovala se.

Je nám líto, video expirovalo.
Překážkářka Rosolová zářila na domácím mistrovství

Sedmadvacetiletá bývalá dálkařka a vícebojařka zaběhla čtvrtý čas kariéry, za osobním rekordem ze stříbrného závodu na ME v Helsinkách 2012 zaostala o 39 setin. Navíc v sólozávodu, neboť její soupeřka Zuzana Hejnová, mistryně světa, ukončila kvůli zdravotním potížím sezonu. "Je to škoda, mohlo mě to ještě vyhecovat," řekla.

Chtěla běžet pod 55 sekund, tak rychlý běh ale nečekala a druhý čas evropských tabulek ji překvapil. "Vím, že na mistrovství Evropy můžu závodit a bojovat zase o medaili. Ale absolvovat tři běhy bude těžší než tady jeden volně a pak naplno," uvedla. Nechtěla odhadnout, zda by tento čas stačil na ME na medaili. "Protože všichni trénovali, nikdo nezávodil. Ale já určitě po medaili půjdu," prohlásila Rosolová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články