Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Na Zlatou tretru dorazí Uchov, pro Veselého je účast splněným snem

Praha - Oštěpař Vítězslav Veselý bude na atletickém mítinku Zlatá tretra v Ostravě obhajovat dva předchozí triumfy a organizátoři dokonce uvažují, že by mohlo dojít na společnou soutěž mužů a žen. Veselý by tak závodil v sektoru společně s další českou hvězdou Barborou Špotákovou. "Je to srdcová záležitost, pro oštěpaře dvojnásob. Jako malý jsem se jezdil dívat na Honzu Železného. Možnost tam startovat je něco jako splněný sen," uvedl Veselý. Mezi dalšími potvrzenými hvězdami je ruský výškař a olympijský vítěz Ivan Uchov.

Sport
zdroj: ČT4

Úřadující mistr světa Veselý se od loňského léta potýkal s problémy s kolenem a dokonce hrozilo, že bude muset vynechat celou sezonu. Během soustředění v Africe se však zranění výrazně zlepšilo a Veselý stihne už první mítink Diamantové ligy s oštěpařskou disciplínou v Šanghaji 18. května. Následně pojede i do Eugene a v plánu má také Zlatou tretru. "Počasí možná trochu víc zlobilo, ale tréninkově si nemůžu stěžovat."

Organizátoři chtějí v příštích dnech vymyslet koncept oštěpařské soutěže na Zlaté tretře tak, aby fanouškům mohli ukázat jak Veselého, tak Špotákovou. "Česko má dvě superhvězdy a chceme představit obě. Pak by se omezil počet účastníků, abychom vše stihli v hlavním programu," uvedl sportovní manažer mítinku Alfonz Juck.

Je nám líto, video expirovalo.
Organizátoři Zlaté tretry zvažují společný závod Veselého a Špotákové

Kromě oštěpařů se představí i další česká atletická hvězda sprinter Pavel Maslák. U halového mistra světa v běhu na 400 metrů stále není jisté, jakou vzdálenost poběží, ale momentálně se reálněji jeví jeho účast na dvoustovce. Mohlo by tak dojít i k jeho vysněnému souboji s jamajskou superhvězdou Usainem Boltem. Ten by však měl až zhruba za měsíc potvrdit, jestli poběží dvoustovku nebo závod na 100 metrů.

Již dříve svou účast potvrdily další hvězdy včetně jamajské sprinterky Shelly-Ann Fraserové-Pryceové, světového rekordmana ve skoku o tyči Renauda Lavillenieho z Francie, etiopského běžce Mohameda Amana, který se pokusí o světový rekord na 1 000 metrů, či výškaře Erika Kynarda. Američan by měl svést vyrovnaný souboj s Uchovem a usilovat o vylepšení rekordu mítinku 232 centimetrů, který drží právě Uchov z roku 2011. Oba si zopakují souboj o nejcennější medaili z olympijských her v Londýně.

Pavel Maslák
zdroj: ČTK autor: Jasper Jacobs

"Věříme, že Uchov bude chtít ukázat, že není jen halovým specialistou a že bude v Ostravě k vidění velký souboj," uvedl Juck. Zlatá tretra v Ostravě se koná v úterý 17. června, o den dříve bude předprogram vrhačských disciplín. Už bylo prodáno přes 12 tisíc vstupenek z celkové kapacity 15 000 míst stadionu ve Vítkovicích. "Jsme velmi rádi, že ostravské publikum drží svou tradici a přichází v hojných počtech," dodal Juck.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články