Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zlatá tretra letos s Boltem i Isinbajevovou

Praha – "Nejlepší možné obsazení," zní z úst organizátorů Zlaté tretry, která se koná ve čtvrtek 27. června. Ve startovní listině ostravského mítinku se to jen hemží atletickými hvězdami, olympijskými vítězi i mistry světa, z nichž největší bude – v Ostravě již posedmé – jamajský fenomenální sprinter Usain Bolt. 

Usain Bolt v závěru závodu na 100 metrů
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Na poslední chvíli přibyla do startovní listiny tyčka žen s Ruskou Jelenou Isinbajevovou, po devíti letech se do Ostravy vrátí legendární vytrvalec Kenenisa Bekele a překážky poběží olympijská vítězka a mistryně světa Sally Pearsonová z Austrálie.  

Manažer Alfons Juck letos poskládal lukrativní disciplíny s nejlepšími Čechy a celkem třiceti olympijskými medailisty. "Souvisí to s termínem, takže je to letos asi nejlépe obsazená tretra v historii. Doufám, že nám bude přát počasí," řekl Juck. Tradiční závod se letos koná zhruba o měsíc později a po víkendových jamajských a amerických kvalifikacích na mistrovství světa do Moskvy.

A právě tyto závody nyní dělají Juckovi starosti. Má obavy, aby se některá z hvězd nezranila. "Možná je to větší stres než pak samotná Zlatá tretra, kdy už jsou všichni v Ostravě," řekl Juck. Zrekonstruovaný stadion ve Vítkovicích uvidí v devatenácti disciplínách hned třináct aktuálních lídrů světových tabulek. Kromě Bolta nebude chybět ani bývalý světový rekordman na stovce Asafa Powell. Oba poběží štafetu, měli by se utkat na posledním úseku.

"Mají oba výbornou formu, ale uvidíme po víkendu. Složení štafet budeme také dělat až příští týden. Proti sobě poběží mimo jiné tým složený z týmu kolem Bolta a karibský výběr, v němž bude i Powell. Do Ostravy přijedou mimo jiné Kirani James (400 m), Mohamed Aman (800), Mutaz Baršim (výška), Renaud Lavillenie (tyč), Tiruneš Dibabaová (10 000), Yarisley Silvaová (tyč) či Valerie Adamsová (koule), závodit budou také nejlepší Češi Vítězslav Veselý (oštěp), Pavel Maslák (400), Zuzana Hejnová a Denisa Rosolová (obě 400 m př.) či Jiřina Ptáčníková (tyč).

Je nám líto, video expirovalo.
Jan Železný o startu Veselého na Zlaté tretře

Isinbajevová se vrací do Ostravy po šesti letech, skákat bude podruhé v sezoně a v souboji se Silvaovou se čeká atak pěti metrů. Vůbec první start sezony čeká Pearsonovou, nejlepší atletku roku 2011 na světě, kterou ostravské publikum uvidí dokonce dvakrát - v rozběhu a ve finále. Bekele, šestnáctinásobný mistr světa, v roce 2004 překonal v Ostravě na pětce světový rekord a jeho čas je stále druhým výkonem historie.

"Víc hvězd už jsme nemohli sehnat," řekl Juck. Vypadl mu pouze zraněný Yohan Blake, který vynechává i víkendovou jamajskou kvalifikaci a je ve hvězdách, zda v Moskvě na MS poběží jako obhájce stovku. Premiéru na kilometru si rovněž vinou zranění v Ostravě neodbude původně ohlášený Keňan David Rudisha, světový rekordman na osmistovce.

Jednou z velkých hvězd závodu bude jako host bývalý světový rekordman ve skoku do dálky Američan Bob Beamon.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články