Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Hejnová vede světové tabulky překážkářek, teď chce pokořit hranici 53 sekund

Praha - Bronzová olympijská medailistka Zuzana Hejnová si v chladu a dešti v úterý vyzkoušela na mítinku v Turnově hladkou čtyřstovku, ale nyní už vzhlíží k sobotnímu mítinku Diamantové ligy v americkém Eugene, kde by ráda na překážkové trati stlačila svůj čas pod 53 sekund. To by znamenalo překonání jejího dva roky starého českého rekordu, který má hodnotu 53,29 s. Přímý přenos z Diamantové ligy v americkém Eugene sledujte živě v sobotu od 22:00 na ČT sport a našem webu.

Zuzana Hejnová na mítinku v Turnově
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Hejnová před letošní sezonou odešla od "Rychlých holek" trenérky Martiny Blažkové, u Dalibora Kupky se jí zatím líbí. A změna se projevila i na výkonech. Má za sebou nejlepší vstup do sezony, která vyvrcholí na mistrovství světa v Moskvě, kde bude jednou z adeptek na medaili. Vždyť aktuálně vede světové tabulky časem 53,79 sekundy z mítinku Diamantové ligy v Šanghaji.

"Užívám si to, že jsem první, je to samozřejmě moc příjemný pocit. Ale myslím, že po Eugene se tabulky budou přepisovat. Já doufám a věřím, že ale zůstanu první, že si to udržím," prohlásila po mítinku v Turnově.

To by znamenalo, že myslí v Eugene na své třetí vítězství v Diamantové lize, přestože je předpoklad, že závod bude rychlejší než v Šanghaji. To ale nebude snadné, na startu budou až na jedinou výjimku všechny olympijské finalistky z Londýna i s vítěznou Natalií Anťuchovou z Ruska. "Bude to asi hodně rychlé," konstatovala Hejnová.

Poprvé v sezoně se potká i s bývalou kolegyní ze skupiny Denisou Rosolovou, která k překážkám přestoupila loni, stala se vicemistryní Evropy a rovněž prošla do finále OH. "Je to soupeřka jako každá jiná," uvedla Hejnová.

Mítink organizuje její sponzorská firma Nike, proto Hejnová dostala start v Eugene "rozkazem". "Já se tam docela těším, i když povinnost to je. Ale je to tam vždycky docela příjemné. Vezmou nás na nákupy, to se nám líbí," usmívala se šestadvacetiletá překážkářka. Cestování na druhý konec USA však není příjemné. "Šílené, člověk je pořád na cestách. Letadlem, pak autobusem. Není to nic příjemného, ale závody bývají pěkné," pravila.

Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

V Turnově si zaběhla v chladu a dešti osobní rekord na hladké čtyřstovce pod otevřeným nebem 52,18 sekundy, byť v hale letos v Göteborgu běžela skoro o sekundu rychleji. Vzhledem k její formě se dokonce v letošní sezoně o Hejnové v atletických kruzích začalo hovořit jako o možné adeptce na překonání světového rekordu, který má hodnotu 52,34 sekundy.

Ale zaběhnout její turnovský čas na dráze s překážkami podle Hejnové není v silách žen. "To nevidím úplně reálně. Já teď mám hlavní cíl se dostat pod 53 vteřin, už to bude hodně rychlé," upozornila.

Magickou hranici v historii zlomilo jen patnáct překážkářek. "Co bude níž pod 53 sekund, to bude jenom bonus. Ten čas 52,18 s překážkami u holek nehrozí, je to hodně daleko. Ale těžko říct, třeba se objeví nějaký talent," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články