Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Začíná Diamantová liga o 160 milionů korun

Dauhá – Deset olympijských vítězů z Londýna 2012 a čtrnáct mistrů světa z Tegu 2011 ozdobí zahajovací mítink letošního ročníku prestižní atletické Diamantové ligy. Pátečního startu v katarském Dauhá se zúčastní jediný český závodník – oštěpař Vítězslav Veselý, obhájce loňského celkového prvenství. Přímý přenos z Dauhá sledujte živě zítra od 18:00 exkluzivně na našem webu, komentují David Lukšů a Tomáš Klement.

Vítězslav Veselý
zdroj: Getty Images autor: Ian Walton

Letošní Diamantová liga opět čítá 14 mítinků, z nichž Curych a Brusel jsou finálovými. Závodí se ve 32 individuálních disciplínách, v každé se počítá sedm závodů do celkového hodnocení. Vítězství na mítinku se cení čtyřmi body a 10 tisíci dolarů (cca 200 000 korun), druhé místo znamená dva body a 120 000 korun, třetí získá jeden bod a 80 000 korun. Finálová klání mají dvojnásobné bodové hodnocení.

Celkový triumf v disciplíně znamená šek na 40 000 dolarů (800 000 korun). Pokud by se například Vítězslav Veselý zúčastnil všech sedmi vypsaných mítinků pro oštěp (Dauhá, Šanghaj, Oslo, Birmingham, Lausanne, Monako a Brusel) a všechny vyhrál, čímž by se stal automaticky i celkovým vítězem, přišel by si na 110 000 dolarů, tedy cca 2,2 milionu korun. Celkem se při Diamantové lize rozdělí osm milionů dolarů (zhruba 160 milionů korun).

David Rudisha
zdroj: AP autor: Anja Niedringhaus


K největším hvězdám mítinku v Dauhá patří světový rekordman na osm set metrů David Rudisha z Keni či americká sprinterka Allyson Felixová, nejlepší atletka roku 2012, která nastoupí do čtyřstovky. Tu běžela naposledy před dvěma lety, kdy v ní na MS v Tegu získala stříbro. Dvojnásobná olympijská vítězka v běhu na 100 metrů Shelly-Ann Fraserová-Pryceová z Jamajky poběží dvoustovku, zlato z Londýna mají i americký trojskokan Christian Taylor, mladá chorvatská diskařka Sandra Perkovičová, Carter ze štafety na 4x100 metrů a také Keshorn Walcott z Trinidadu a Tobaga, senzační vítěz v hodu oštěpem.

S ním se utká takřka kompletní světová špička včetně Veselého, který se soustředí především na srpnové mistrovství světa v Moskvě. Tam by chtěl loňský mistr Evropy z Helsinek získat svou první medaili na velké celosvětové akci. V Londýně i Tegu skončil shodně hned pod stupni víězů na čtvrtém místě. "Letos je jasnou prioritou Moskva," řekl Veselý. Chybět nebude dvojnásobný olympijský vítěz Andreas Thorkildsen z Norska, lídr letošních tabulek Fin Tero Pitkämäki (86,40) či mistr světa z Tegu Matthias De Zordo. Loni Veselý seriálu dominoval - dvakrát vyhrál a třikrát byl druhý.

V Dauhá nepoběží šestinásobný olympijský vítěz Jamajčan Usain Bolt, který sice závodil ve středu na Kajmanských ostrovech, ale stále ještě léčí zraněný sval. Na stovce se představí šest sprinterů s osobními rekordy pod deset sekund včetně halového mistra světa Justina Gatlina (9,80) či Jamajčana Nesty Cartera, který má ze všech účastníků nejlepší osobní rekord (9,78).

Program Diamantové ligy 201310. května – Dauhá18. května – Šanghaj25. května - New York1. června – Eugene6. června – Řím13. června – Oslo30. června – Birmingham4. července – Lausanne6. července – Paříž19. července – Monako26. - 27. července – Londýn22. srpna – Stockholm29. srpna – Curych6. září - Brusel

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články