Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Tadese bude i v nevlídném počasí útočit v Praze na rekord

Praha - I když předpověď počasí Pražskému půlmaratonu moc nepřeje, organizátoři sobotního závodu si slibují útok na světový rekord. Postarat by se o to měl držitel historicky nejrychlejšího času Zersenay Tadese z Eritreje, který je největším favoritem. Ztížit cestu k vítězství mu mají keňští běžci Philemon Limo, Pius Kirop či Daniel Chebii. Přímý přenos závodu sledujte v sobotu od 12:00 exkluzivně na našem webu.

Zersenay Tadese
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Pětinásobný mistr světa v půlmaratonu Tadese, bronzový medailista z olympijských her v Aténách na trati 10 000 metrů, zvládl před třemi lety v Lisabonu 21,0975 km za rekordních 58:23 minuty. Limo vyhrál Pražský půlmaraton před dvěma lety a tehdy jako první v české metropoli pokořil hranici jedné hodiny. Favoritkami ženského závodu jsou Etiopanka Worknesh Degefaová či Keňanka Gladys Cheronová.

"Jsem dobře připraven, cítím se silný. Před měsícem jsem dobře běžel v Madridu, ale samozřejmě bude záležet na počasí," řekl Tadese, který je v Česku poprvé. Předpověď hovoří o teplotách kolem šesti stupňů Celsia. Traťové rekordy drží z loňského 14. ročníku Atsedu Tsegay z Etiopie (58:47) a Keňanka Joyce Chepkiruiová (1:07:03).

O nejlepší české umístění by měli usilovat Robert Krupička a Jiří Homoláč, startovat bude také Mulugeta Serbessa, český lékař původem z Etiopie. Mezi domácími ženami by měly být nejrychlejší dlouholetá reprezentantka Petra Kamínková, Ivana Sekyrová či talentované sestry Drahotovy, které se věnují také chůzi.

Kapacita závodu byla navýšena na 12 500 startujících a byla vyprodána už dva měsíce dopředu. Na startu budou mimo jiné fotbalista Pavel Nedvěd či stříbrný olympijský medailista ve vodním slalomu Vavřinec Hradilek, pro kterého to bude premiéra na takové trati. "V životě jsem neuběhl víc než 15 km," řekl s úsměvem.

Na odměnách bude vyplaceno celkem zhruba 20 tisíc eur. Vítězové jednotlivých kategorií dostanou 4 000 eur, za rekord trati je vypsána zvláštní prémie 5 000 eur. Pokud by byl překonán světový rekord, jeho držitel dostane 100 tisíc eur.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články