Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Bronzový Prášil se o medaili obával až do posledního pokusu

Göteborg (Švédsko) – Dlouho se nemohl dostat do pohody a ze začátku závodu se necítil příliš dobře. Nakonec si však připsal životní úspěch. Ladislav Prášil po třinácti letech získal pro Českou republiku medaili z koulařského sektoru, ale jak sám přiznal, emoce nechtěl dávat příliš najevo. "Mám strašnou radost, ale držím ji v sobě," povídal Prášil.

Ladislav Prášil na stupních vítězů
zdroj: ČTK/AP autor: Martin Meissner

Přitom v rozcvičování se necítil nejlépe. "Moc mi to nešlo, chytil jsem se třetím pokusem, ale už se mi to bohužel nepodařilo vylepšit," povídal po soutěži. Věděl, že medaili nemá jistou až do posledního pokusu, neboť hned za ním byl obhájce titulu Ralf Bartels z Německa. "Vím, že je to velký závodník, myslel jsem si, že se zlepší," počítal při soutěži Prášil.

Nakonec to bylo on, kdo mohl svým posledním pokusem ještě vylepšit svůj výsledek. V té chvíli už měl jistou medaili, což ho nejspíš uspokojilo. "Chtěl jsem zaútočit, ale byl jsem rozklepaný a tak vyčerpaný, že už to nešlo. A taky asi i trochu uspokojený," přiznal.

Prášil poslední tři roky v hale nezávodil, neboť měl potíže s kolenem. "Už se to zlepšilo, už s tím nemám problém, ale nechci to rozebírat, to je minulost," prohlásil.

Přitom právě halu má moc rád, hlavně kvůli atmosféře. "Bylo to parádní," řekl. Neměl problémy ani s rušivými elementy kolem. "Často to přerušovali kvůli běhům, ale každý má stejné podmínky, nemůžu si na nic stěžovat, vyrovnal jsem se s tím," pravil.

Když byl malý kluk, hrál v Olomouci, kde se narodil a vyrůstal, pro zábavu hokej, basketbal a florbal, ale o atletice nevěděl zhola nic. Až v patnácti letech ho prý otec přivedl k vrhu koulí, který ho začal bavit. Začal trénovat u Viktora Znojila. "Zůstal jsem tam do dvaceti a pak jsem se rozhodoval, co dál. Šel jsem do Prahy a udělal jsem dobře," pravil.

Dvaadvacetiletý Prášil není úplným nováčkem v atletické reprezentaci. Byl pátý na mistrovství Evropy do 22 let v Ostravě před dvěma lety, mezi juniory byl na ME 2009 sedmý. Ale až v Praze pod vedením bývalého českého koulaře Petra Stehlíka nastal výrazný výkonnostní vzestup. Na mítinku v Jablonci letos předvedl výkon 20,51 m a byl třetí v evropských tabulkách. Dnes vybojoval medaili i proto, že má za sebou jednu negativní zkušenost loni na mistrovství Evropy v Helsinkách, kde vypadl v kvalifikaci.

Hned po závodu mu jako první gratuloval právě kouč. "Byl spokojený, měl strašnou radost," povídal Prášil. Věří, že nyní dostane víc pozvánek na mítinky, bude sbírat zkušenosti a dál se zlepšovat. Nejprve ale dnešní úspěch oslaví. "Určitě, byl to dneska parádní zážitek," ujistil s úsměvem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články