Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hvězdami Moravské výškařské tour budou Uchov a Školinová

Praha - Ruský olympijský vítěz Ivan Uchov bude největší hvězdou devátého ročníku Moravské výškařské tour, jejíž součástí jsou Hustopečské skákání a Beskydská laťka v Třinci. Mezi ženami by měla být papírovou favoritkou soutěže ve skoku vysokém bronzová medailistka z Londýna Světlana Školinová rovněž z Ruska.

Ivan Uchov
zdroj: GettyImages autor: Vesa Moilanen

Uchov už na tour startoval šestkrát, třikrát celkově vyhrál, naposledy letos. V roce 2011 skočil v Hustopečích 238 centimetrů a před zraky Kubánce Javiera Sotomayora se dokonce pokoušel o překonání jeho světového rekordu 245 cm. Jeden ze tří pokusů byl navíc velmi nadějný. Jeho největším soupeřem by měl být krajan Alexej Dmitrik s osobním rekordem 236 cm, který posledně Uchova v Hustopečích porazil.

Školinová, obhájkyně celkového vítězství, má osobní rekord 203 cm a měla by být v nové sezoně světovou jedničkou, neboť olympijská vítězka Anna Čičerovová halu vynechá. Stříbrná z Londýna Američanka Brigita Barrettová v zámoří studuje a na mítincích skákat nemůže.

Seriálu se jako divák zúčastní také Američan Dick Fosbury, který na olympijských hrách v roce 1968 v Mexiku získal zlatou medaili i díky svému novému stylu, takzvanému flopu, který od něj o nedlouho později převzali všichni světoví skokané.

"Slyšel jsem, že tam závodilo hodně skvělých skokanů, že jsou tam skvělí diváci, takže to chci vidět na vlastní oči," vzkázal Fosbury z Barcelony, kde se zúčastnil oslav 100 let Mezinárodní asociace atletických federací a slavnostního vyhlášení Atleta roku uplynulé sezony.

V Hustopečích se bude skákat 26. ledna, potom se závodníci přesunou do Třince, kde je Beskydská laťka připravena na 29. ledna. Závodit by měl také nejlepší český skokan Jaroslav Bába, jehož plán startu pro halovou sezonu se právě dokončuje.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články