Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

"Rychlý holky" vydřely medaili. Jsme nadšené, shodly se

Helsinky - Na začátku panovala v týmu "Rychlých holek" spíš letargie, po finále běhu na 4x400 metrů na mistrovství Evropy v Helsinkách ale propukla euforie. Závod, který původně Zuzana Hejnová, Zuzana Bergrová, Jitka Bartoničková a Denisa Rosolová ani neměly běžet, jim vynesl bronzové medaile v navlas stejném času 3:26,02 minuty, který předvedly loni v rozběhu na světovém šampionátu v Tegu. V Koreji s ním tehdy postoupily do finále.

Denisa Rosolová a Zuzana Hejnová
zdroj: ČT4

Dlouho se dušovaly, že pět čtyřstovek na ME v olympijském roce nepoběží ani náhodou. Přihláška v Helsinkách vnesla do týmu i trochu nečekaně dost zlé krve. Vždyť všechny pamatovaly pocity po podobně náročném programu v Tegu, proto nechtěly riskovat velkou únavu či zranění před závěrečnou přípravou na Londýn. Nakonec nelitovaly, po heroickém výkonu Rosolové v závěrečném úseku vypukla neřízená radost.

Medaile je velkou náplastí zejména pro Hejnovou, která po zpackaném individuálním překážkovém závodu chtěla velmi uspět. "Jsem úplně nadšená. Fakt jsem to nečekala, chtěla jsem si spravit chuť, proto jsem nastoupila do rozběhu, protože jsem věděla, že jinak se do finále nedostaneme. Ale v medaili jsem nedoufala, tohle je naprosto skvělý," radovala se.

Rosolovou šampionát potkal v neuvěřitelné formě. Stříbro na překážkách jí vlilo novou krev do žil. Třebaže už měla v nohách pátou čtyřstovku, rozhodčí jí dnes naměřili ve štafetě čas 50,59 sekundy, čímž by v individuálním závodu vyhrála o více než půl sekundy.

"Na medaili bude potřeba běžet 4:26, na to ale nemáme," shodly se. Nakonec ze sebe vydolovaly zbytky sil. Bartoničkové čas 51,12 sekundy by rovněž v Helsinkách na čtyřstovce znamenal zlatou medaili, je nutné ale brát v potaz skutečnost, že se jedná o letmý úsek bez startu z bloků. "V to jsme nevěřily ani náhodou," řekla Bartoničková.

Rychlé holky změnily složení štafety oproti rozběhu. Na prvním místě Bartoničkovou vystřídala Hejnová, která zvládla svůj úsek za 52,2 sekundy, stejně jako druhá Bergrová. "Nakonec to byla těžká taktika," culila se sedmá žena z překážkového závodu Bergrová. Kdo měl poslední slovo při nasazení? "Trenérka. Myslím, že to bylo dobré. Blbý je, že to tak budeme teď muset běhat pořád," zoufala si na oko Hejnová nad prvním úsekem, mezi atlety nepříliš oblíbeném.

Čtveřice už medaili má, před dvěma lety získaly bronz na halovém mistrovství světa v Dauhá, ale až po diskvalifikaci jamajských atletek za doping. Medaile jim přišly poštou a dostaly je až letos při vyhlášení Atleta roku. Nyní si vychutnají stupně vítězů se vším všudy. "Teď to bude jiná radost," uznala Hejnová. "Akorát si budeme muset jít teď rychle umýt hlavu," durdila se na oko Bergrová.

V atletických kuloárech se po závodu na 400 metrů překážek hovořilo o tom, jak svou porážku ustojí Hejnová, česká rekordmanka, která neměla medaili a prohrála i s tréninkovou partnerkou Rosolovou, jež překážky běhá jen pár měsíců. Dnešní úspěch ale Rychlé holky může zase stmelit.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články