Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ptáčníková vybojovala v deštivé soutěži třetí české zlato

Helsinky - Česká tyčkařka Jiřina Ptáčníková vyhrála deštivou soutěž na mistrovství Evropy v Helsinkách díky zdařilému prvnímu pokusu na výšce 460 centimetrů a získala tak pro českou výpravu už třetí zlato. Na dalších místech skončily stejným výkonem Němka Martina Strutzová a Řekyně Nikolía Kiriakopúluová. V Helsinkách přitom z evropské špičky chyběly pouze Rusky Jelena Isinbajevová a Světlana Feofanovová.

Jiřina Ptáčníková
zdroj: Isifa

Šestadvacetiletá Ptáčníková, svěřenkyně svého otce Františka Ptáčníka a bývalého českého rekordmana Zdeňka Lubenského, procházela soutěží snadno. První skok měla na 430 centimetrech, bezchybná byla i na dalších výškách 450 a 460 cm.

"Pršelo mi štěstí," povídala po závodu, který si prý neuvěřitelně užila. Už v kvalifikaci byla suverénní, ale boj o postup do finále ji vysílil psychicky kvůli zmatkům při sčítání postupujících tyčkařek. Dnes to ale byla úplně jiná písnička. "Užívala jsem si to. Nebyla jsem nervózní, i když se mi v rozcvičení nedařilo a nic se mi nepovedlo. Hrozně jsem si to užívala, protože kvalifikace mě vyčerpala," přiznala po závodu.

Je nám líto, video expirovalo.
Závod Jiřiny Ptáčníkové a její ohlas

Zatímco soupeřky se jen těžko srovnávaly s nečasem nad olympijským stadionem, Ptáčníková takové podmínky miluje. "Mám radši, když je chladněji, jak na začátku mrholilo, to bylo perfektní. Dneska to pro mě byly ideální podmínky," radovala se.

Když skočila 460 cm napoprvé, netušila, že bude mít medaili. Pak se ale pokazilo počasí. "Tím, že jsem to dala na první pokus, jsem měla hodně velkou kliku. Pak se rozpršelo, to nebylo nic hezkého," řekla. Když její soupeřky odpadávaly, tušila medaili. Už to ji uspokojilo. "Nádherný pocit," zasnila se. "Už mi bylo jedno, jestli bude zlatá nebo stříbrná," prohlásila.

Všechno ideální nebylo

Když bylo jasné, že vyhrála, chtěla slavit. Jenže nikdo v hledišti neměl vlajku, s níž by si oběhla vítězné kolečko. Vzala tedy batoh na záda a odešla. "No, vypadá to, jako bych vyhrála mítink a mám radost," pokrčila rameny. "Nevím, někde se stala chyba," povídala. Mrzelo ji to, ale drama z toho nedělala. "Neřeším, v Londýně si to pohlídám a užiju," naznačila, že chce medaili i z olympiády.

Už teď se "netěší" na to, až jí budou hrát hymnu při vyhlašování vítězů. "Budu řvát jak malý dítě. Musím sehnat voděodolnou řasenku," plánovala s úsměvem. "Já řvu furt. Zklidňuje mě to nebo nabíjí, nevím," dodala.

Ptáčníková si připsala na své konto vůbec první medaili v kariéře. Dosud byla nejlépe čtvrtá na halovém mistrovství Evropy loni v Paříži, pátá byla před dvěma lety na ME v Barceloně.

Evropský titul je pro Ptáčníkovou největším úspěchem

Datum a místo narození: 20. května 1986, Plzeň

Výška a váha: 174 cm, 69 kg

Největší úspěchy: zlato z ME 2012; zlato z letní Univerziády 2009; zlato z mistrovství ČR 2009, 2010 a 2011; stříbro z mistrovství ČR 2006 a 2008; 5. místo na HMS i ME 2010

Osobní rekord: venku - 472 cm (2012); hala - 470 cm (2012)

V současnosti je na čtvrtém místě letošních světových tabulek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články