Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Česká výprava má další medaile, Maslák je mistrem Evropy, stříbro patří Rosolové

Helsinky - Pavel Maslák je mistrem Evropy. S časem 45:24 vybojoval v Helsinkách druhé zlato. Stříbro pro českou výpravu vybojovala Denisa Rosolová. Lucie Škrobáková na 100 m překážek předvedla čas 13,17 sekundy a postoupila přímo z třetího místa celkově patnáctým časem do semifinále mistrovství Evropy v atletice. Do finále soutěže kladivářek prošla trochu nečekaně Tereza Králová, která obsadila výkonem 66,89 metru poslední postupové dvanácté místo. Naopak česká rekordmanka Kateřina Šafránková vypadla, když hodila o 38 cm méně a skončila čtrnáctá. Další přímý přenos vysílá ČT4 a náš web od 16:40.

Radost Pavla Masláka
zdroj: ČT24 autor: Petr David Josek

Denisa Rosolová si splnila sen. Domů si z evropského šampionátu v Helsinkách odveze cenný kov. Do batohu si po dnešním závodě přibalí stříbro. Finále běhu na 400 metrů překážek zaběhla v osobním rekordu 54,24 sekundy. Národní rekordmanka Zuzana Hejnová přišla o medaili až v závěru, v posledních metrech ji o 14 setin předstihla Ukrajinka Anna Jaroščuková. Zuzana Bergrová skončila sedmá. Zvítězila papírová favoritka Irina Davydovová z Ruska v nejlepším čase letošního roku 53,77.

Škrobáková za svým letošním maximem z domácího šampionátu ve Vyškově zaostala o pět setin. "Jsem spokojená, splnila jsem si svůj cíl. Ale šestitýdenní výpadek v tréninku je samozřejmě znát," prohlásila halová vicemistryně Evropy z roku 2009. Nejrychlejší v rozbězích byla Turkyně Nevin Yanitová výkonem 12,78 sekundy.

Klučinová útočí na medaili i na český rekord

Eliška Klučinová se i díky dvěma osobním rekordům během prvního dne soutěže sedmibojařek na mistrovství Evropy v Helsinkách dostala mezi medailové kandidátky a útočí na český rekord. Po prvním dnu má na čtvrtém místě 3 726 bodů, tedy o 34 více, než měla při letošním rekordním závodu v Kladně (6 283). Na prvním místě je Ludmila Josypenková z Ukrajiny (3 785), druhá je Francouzka Ida Antoinette Nana Djimouová, která má po čtyřech disciplínách jen o třináct bodů více než Klučinová. Před českou reprezentantkou je ještě Švédka Jessica Samuelssonová.

Je nám líto, video expirovalo.
Souhrn 3. dne soutěží a ohlasy

Klučinová si hned v úvodním běhu na 100 metrů překážek zlepšila o osm setin osobní rekord na 14,03, přesto se v cíli chytila za hlavu. Na sedmé překážce totiž zakopla, což jí rozhodilo techniku, a škobrtla i o poslední plůtek.    

"Jsem na tom docela dobře sprintersky, projevilo by se to i na těch překážkách. Kdybych neklopýtla, mohl to být zajímavý čas," řekla  Klučinová. Ztratila prý tak čtyři desetiny, což je zhruba 60 bodů. "Ale osobáček potěší, i když trochu mě to v cíli naštvalo," přiznala. 

Eliška Klučinová
zdroj: ČTK/AP

Ve skoku vysokém pak předvedla stejný výkon jako v Kladně - 183 cm. "To už žádnej zázrak nebyl. Necítila jsem se moc dobře, nekopalo mě to, je tady jiný povrch, než na který jsem zvyklá. Rozběh se mi nedařil," popisovala.    

V kouli se oproti Kladnu zlepšila o čtyři centimetry, za což byla ráda, protože už v rozhazování jí tato disciplína nešla. Přesto předvedla letošní maximum 14,21 a dostala se průběžně na bronzovou pozici. "Koule spokojenost, za to jsem byla vděčná," řekla.   

V poslední disciplíně dne dvoustovce si vytvořila osobní rekord časem 24,56. "Ta byla úžasná, to mám ohromnou radost. Hned mě ten sedmiboj začal zase strašně bavit," prohlásila.    Přesto o medaili zatím nemluví. "Je to rozjeté na rekord, když to zítra nezkazím, ale medaile je daleko," řekla Klučinová. "Soupeřky jsou kvalitní, nic si od toho neslibuju, ani za rekord medaile být nemusí," upozornila. "V dálce nejsem nejsilnější, oštěp někdy vyjde a někdy ne, a osmistovka? To radši nebudu komentovat," dodala.

Večer plný dobrých českých výkonů

Jakub Holuša skončil ve finále běhu na 800 metrů na pátém místě. Halový vicemistr světa mocně finišoval ze zadních pozic, ale od medaile jej nakonec dělilo 16 setin sekundy. Čtyřiadvacetiletý český reprezentant dosáhl času 1:48,99 minuty, o jedinou setinu prohrál boj o čtvrté místo se Španělem Antoniem Manuelem Reinou. "Byl to taktický závod, tam se může stát cokoliv. Chtěl jsem medaili, takže jsem trochu zklamaný, ale na druhou stranu jsem přicestoval se sedmým časem," řekl Holuša. "Možná na medaili bylo, ale odvedl jsem, na co jsem v tuto chvíli měl," dodal. Titul získal v čase 1:48,61 zkušený Rus Jurij Borzakovskij.

Výškař Jaroslav Bába obsadil dělené osmé místo. Ve finálové soutěži přeskočil 224 centimetrů.

Koulař Antonín Žalský zopakoval výkon z kvalifikace 19,94 metru a ve finále skončil na sedmém místě.

Naopak nepříliš povedený den zažil v Helsinkách Vojtěch Šulc, který byl ze semifinále dvoustovky kvůli ulitému startu diskvalifikován.

Dnešní program:

17:00, koule ženy (FINÁLE),

17:20, 200 m (sedmiboj - Klučinová),

17:40, výška muži (FINÁLE - Bába),

18:05, 3 000 m př. muži (FINÁLE),

18:30, oštěp ženy (FINÁLE),

18:40, 800 m muži (FINÁLE - Holuša),

19:00, 400 m př. ženy (FINÁLE - Hejnová, Rosolová, Bergrová),

19:25, 200 m muži (semifinále),

19:55, 200 m ženy (semifinále),

20:00, trojskok ženy (FINÁLE),

20:20, koule muži (FINÁLE - Žalský),

20:25, 400 m muži (FINÁLE - Maslák),

20:45, 800 m ženy (FINÁLE),

21:05, 400 m př. muži (FINÁLE),

21:25, 400 m ženy (FINÁLE).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články