Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Šebrle je bez medaile, trio překážkářek poběží finále

Helsinky - Výprava České republiky má první medaili. O zlato se postaral oštěpař Vítězslav Veselý. Česká atletika bude mít na mistrovství Evropy v Helsinkách trojnásobné zastoupení ve finále běhu žen na 400 metrů překážek. Druhými místy ve svých semifinále potvrdily roli spolufavoritek Zuzana Hejnová a Denisa Rosolová, díky osobnímu rekordu 55,78 sekundy proklouzla do pátečního závodu o medaile jako celkově sedmá i Zuzana Bergrová. Jen dva skoky stačily Jiřině Ptáčníkové k postupu do finále tyčkařské soutěže. Finále si zaběhne i Pavel Maslák, který v běhu na 400 metrů doběhl ve třetím semifinálovém rozběhu první a zajistil si tak přímý postup do finále. Roman Šebrle na medaili v desetiboji nedosáhl a skončil šestý.

Rosolová dosáhla ve svém běhu času 54,71 a až na cílové šachovnici ji o dvě setiny předběhla Ukrajinka Anna Jaroščuková. Hejnová se celý závod držela za ruskou favoritkou Irinou Davydovovou (54,68) a slavila bezpečný přímý postup v čase 55,36. Ve stejném semifinále se vyplatil mocný finiš Bergrové, která proběhla cílem jako čtvrtá a nečekaně se zařadila mezi osmičku finalistek.

"Rychlý holky" o historickém úspěchu:

"Jsme strašně rády, že jsme tam všechny tři. Že jsme takový překážkářský národ, to je krása."

Zuzana Bergrová: "Neptejte se mě, kde se to vzalo, já nevím. Říkala jsem si, že běžím nějak rychle, že to nemůžu vydržet."

Denisa Rosolová před finále: "Beru osobák."

Zuzana Hejnová: "Já medaili."

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih dopoledního programu s českými ohlasy

Do Londýna se podívá Šebrle

Desetibojař Roman Šebrle obsadil na mistrovství Evropy v Helsinkách šesté místo součtem 8 052 bodů a pojede na olympijské hry. Druhý český závodník Adam Sebastian Helcelet skončil osmý ziskem 7 998 bodů a účast v Londýně ho mine. Závod vyhrál Němec Pascal Behrenbruch výkonem 8 558 bodů, druhý byl Ukrajinec Olexej Kasjanov (8 321) a třetí Rus Ilja Škureňjov (8 219).

Sedmatřicetiletý Šebrle předvedl horší výkon než na nedávném mítinku v Kladně (8 097), prokázal ale rostoucí formu v běžeckých disciplínách. V závěrečné patnáctistovce už neměl olympijský vítěz z Atén důvod závodit, neboť bylo jasné, že na medaile již nedosáhne. I tak absolvoval již 49. desetiboj se součtem lepším než 8 000 bodů. Dvacetiletý Helcelet naopak běžecké disciplíny prvního dne pokazil a ani druhý den mu nevyšel podle představ. Bývalý světový rekordman Šebrle předváděl nejlepší běžecké výkony po třech letech a dařilo se mu i v technických disciplínách. Ve skoku do výšky ho nejspíš o lepší výkon připravila dešťová přeháňka. Závěrečné dvě disciplíny, hod oštěpem a patnáctistovku, absolvoval s lehkým svalovým zraněním ze skoku o tyči.

Kvalifikace tyčkařek
zdroj: Isifa

Ptáčníková přeskočila napoprvé 435 cm a vynechala 440, na kterých pak uspělo jen jedenáct tyčkařek. V sektoru pak došlo na dohady, protože česká reprezentantka se dělila o poslední postupové místo s polskou vicemistryní světa z Berlína 2009 Monikou Pyrekovou a Řekyní Stéllou-Iró Ledákiovou, které po čistém zápisu třikrát shodily 440.

Rozhodčí nechali v soutěži pokračovat na výšce kvalifikačního limitu 445 cm, a zatímco většina skokanek pouze demonstrativně prošla sektorem, česká tyčkařka situaci "rozlouskla" úspěšným pokusem a kvalifikaci vyhrála.

Výsledky kvalifikací a rozběhů s českou účastí:

Muži:

400 m př. - semifinále: 1. Bekrič (Srb.) 49,37, ...15. Barák 50,33, 21. Brož 51,35 - oba nepostoupili, Prorok (všichni ČR) - diskvalifikován,

kladivo: 1. Pars (Maď.) 78,09, ...28. Melich (ČR) 68,92 - nepostoupil.

Ženy:

400 m př. - semifinále: 1. Davydovová (Rus.) 54,68, ...3. Rosolová 54,71, 5. Hejnová 55,36, 7. Bergrová (všechny ČR) 55,78,

tyč: 1. Ptáčníková 445, ...18. Maláčová (oba ČR) 425 - nepostoupila.

Romana Maláčová se dostala jen přes 425 cm a vypadla, na postup nedosáhli ani běžci v semifinále na 400 metrů překážek. Václav Barák, Michal Brož i Josef Prorok své kolegyně nenapodobili, posledně jmenovaný byl dokonce diskvalifikován. Také kladivář Lukáš Melich v kvalifikaci neuspěl.

Je nám líto, video expirovalo.
Vystoupení českých atletů na ME (28.6.2012)

Finále závodu na 400 metrů neunikne Pavlu Maslákovi, jednomu z velkých favoritů na medaili. Ve třetím semifinálovém rozběhu zvítězil a postoupil tak přímo v nejrychlejším času dne 45,66 sekundy. Ve startovní listině chybí hned šest diskvalifikovaných závodníků z rozběhů, naopak jury vrátila do semifinále Brita Richarda Bucka, Maslákova velkého soupeře, který byl původně také za vyšlápnutí z dráhy diskvalifikován.

Běžec Jakub Holuša se kvalifikoval na mistrovství Evropy do finále závodu na 800 m. Přímý postup mu unikl o setinu, postoupil však časem. Lenka Masná skončila před branami finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články