Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ostrava chystá moderní stadion pro Diamantovou ligu

Ostrava - V horizontu tří let pomýšlí ostravská Zlatá tretra na vstup do Diamantové ligy.  Moravskoslezská metropole proto začne v červnu kompletně rekonstruovat městský stadion. Oprava bude stát skoro půl miliardy korun. Na konci má být moderní sportovní stánek, z jehož tribun bude 15 tisíc lidí sledovat nejlepší atlety světa.

Teprve čtyři dny uplynuly od poslední Zlaté tretry a Ostrava se už připravuje na příští ročník. Největší změny chystá pro diváky, kteří museli ještě letos sledovat výkony Usaina Bolta nebo Barbory Špotákové ve stoje na rozpadajících se betonových tribunách.

"Naproti hlavní tribuně by měla vyrůst tribuna pro necelých pět tisíc sedících diváků. Budou to sedačky, nebudou to holé betonové oblouky, tribuna bude zastřešená," nastínil Kamil Vrubl ze společnosti Vítkovice Aréna. Fanoušci by mohli vidět ještě lepší výkony atletů podle olympijského motta: Rychleji, výše, silněji. Vyměňovat se bude i běžecká dráha. Nový tartan by měl být rychlejší a Bolt by tak na příštím ročníku Zlaté tretry měl zaběhnout lepší čas než letošních 10:04.

Na konci rekonstrukce je pak jediným cílem dostat Zlatou tretru do Diamantové ligy, tedy seriálu nejprestižnějších atletických mítinků. Ostrava by pak mohla hostit i mistrovství Evropy. I proto město zaplatí skoro 400 milionů korun na modernizaci stadionu ze svého.

"Zlatá tretra je jednou z nejvyšších atletických soutěží ve světě, je to taková Formule 1. Když se koná, dívají se desítky milionů na televizi. Myslím si, že peníze na dostavbu stadionu se městu vrátí," řekl primátor Ostravy Petr Kajnar. První fáze oprav by měla skončit těsně před příštím ročníkem Zlaté tretry. Diamantovou ligu by pak mohli v Ostravě pořádat od roku 2014, kdy bude celá proměna stadionu hotová.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články