Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Hvězdou kladenského víceboje bude Šebrle

Praha - Nabitá sezona s vrcholem na olympijských hrách a mistrovství Evropy dělá potíže pořadatelům mezinárodního vícebojařského mítinku v Kladně, který se koná 9. a 10. června. Závodníci před mítinky dávají přednost tréninku nebo musejí na domácí kvalifikační mistrovství. Největší hvězdou by tak měl být světový rekordman Roman Šebrle, jenž se pokusí splnit limity na ME a na olympiádu.

"Dostat sem závodníky není letos vůbec jednoduché," uznal šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák, který se na pořádání závodu podílí. Američané nezávodili ani před dvěma týdny v Götzisu, soustředí se na domácí nominaci, vícebojaři se splněnými limity z rakouského závodu už do kontinentálního mistrovství závodit nechtějí. "Problémy s tím má nejen náš mítink," podotkl Dvořák.

Přesto je ve startovní listině osm vícebojařů s výkony přes 8 000 bodů a dvanáct sedmibojařek s osobním rekordem přes 6 000 bodů. Otazník však visí nad startem Bělorusa Andreje Kravčenka i Rusky Taťjany Černovové, mistryně světa z Tegu a bronzové medailistky z olympiády v Pekingu. Rozhodnout by se mělo v příštích dnech. Vedle Šebrleho by do Kladna měl přijet také Kazach Dmitrij Karpov.

Šebrle je fit a zkusí své štěstí

Šebrle se o limit pokoušel už v Götzisu, ale po čtyřech disciplínách neuspěl, proto desetiboj dokončil pouze tréninkově bez čtyřstovky a patnáctistovky. "To už teď nepůjde," řekl Šebrle. "Cítil jsem, že to ještě není ono, bylo to surové, nevyzávoděné. V Kladně už by to mělo být lepší," věřil světový rekordman. "Zdravotně není žádný problém, jde jen o vyladění formy. Samozřejmě, že věřím, že ten limit udělám," prohlásil.

K účast na ME v Helsinkách potřebuje 7 800 bodů, limit B na olympiádu má hodnotu 7 950 a přísnější kritérium 8 200 bodů. S mírnějším limitem může na OH pouze jen jeden atlet. "Já chci áčko," prohlásil Šebrle. "Ale je jasné, že může nastat varianta, že o olympijský limit se budu pokoušet až v Helsinkách, když se mi to nepovede v Kladně. Tam se snad dostanu," připomněl záložní variantu.

Český desetibojař Adam Sebastian Helcelet
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Druhým českým vícebojařem, který má na splnění olympijského limitu, je Adam Sebastian Helcelet. V Götzisu nedokončil překážky. "Je to pro něj dobrá zkušenost a ponaučení, že má poslouchat trenéra," usmál se Dvořák, Helceletův kouč. "Ale rozhodně má na 8 100 bodů," uvedl.

Rozpočet mítinku se pohybuje kolem 5,5 milionu korun a poprvé se bude závodit o víkendu. "Věříme, že díky tomu přijde víc lidí, když bude pěkně počasí," řekl ředitel závodu Zdeněk Lubenský.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články