Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Je tu Zlatá tretra - přehlídka atletických hvězd

Ostrava - Osm olympijských vítězů z Pekingu, stejný počet mistrů světa z loňského Tegu, devět světových šampionů z Berlína 2009 a více než dvacet medailistů z vrcholných soutěží. To je vizitka účastníků 51. ročníku atletické Zlaté tretry. Vrcholem mítinku bude opět start fenomenálního sprintera z Jamajky Usaina Bolta, který nastoupí do závodu na 100 metrů. Přímý přenos vysílá od 17:30 ČT4 a náš web. Novinky, rozhovory s osobnostmi a další informace před zahájením největšího atletického podniku v Česku sledujte na ČT4 v pořadu Hvězdy Zlaté tretry 2012 od 13:00.

Usain Bolt
zdroj: AP

Bolt poběží v Ostravě pošesté a chce vylepšit svůj nejlepší letošní čas 9,82 sekundy z Kingstonu. "Pokud nebude pršet a bude foukat dobrý vítr, je to velmi reálné. Jsem dobře připravený," prohlásil v Ostravě Bolt. Kvůli teplejšímu počasí se dokonce posunul start jeho závodu o hodinu a půl na 19:35. Předpověď je dobrá, podle posledních zpráv by pršet nemělo, teplota by se měla pohybovat lehce pod 20 stupni Celsia.

Třebaže ze startovní listiny na poslední chvíli vypadli dva světoví rekordmani - kubánský překážkář Dayron Robles a keňský osmistovkař David Rudisha, v Ostravě se představí plejáda hvězd. Soupeři pětadvacetiletého Bolta budou jeho krajan Lerone Clark, který už letos běžel pod 10 sekund, velmi silný Američan Darvis Patton, kontroverzní Brit Dwain Chambers a jeho krajan Mark Lewis-Francis či Kim Collins.

Vítězslav Veselý
zdroj: Getty Images autor: Ian Walton

Do Ostravy zavítala takřka absolutní světová elita v hodu oštěpem. Házet bude dvojnásobný olympijský vítěz Nor Andreas Thorkildsen, mistr světa Němec Matthias de Zordo, Fin Tero Pitkämäki, jež od letošní sezony trénuje s ředitelem mítinku Janem Železným, a všichni čeští oštěpaři včetně vítěze Diamantové ligy v Šanghaji Vítězslava Veselého, třetího muže sezony. Česká světová rekordmanka Barbora Špotáková bude chtít oplatit porážku od Rusky Marie Abakumovové z mítinku Diamantové ligy v Dauhá.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Janem Železným

Souboj oštěpařských titánů

"Myslím, že Tretra je pro všechny oštěpaře speciální událost. Na jiných mítincích bývá problém s rozcvičováním, tady ne. Je dobré mít ředitele Honzu Železného. Házíme v hlavním programu a navíc ve světové konkurenci," prohlásil před mítinkem Veselý.

Železný pod svá křídla před nedávnem přibral i Fina Pitkämäkiho, který tak rozšiřuje okruh jeho svěřenců na pátečním mítinku. "Jsem rád, že jsem s nimi absolvoval přípravu. Bylo to zajímavé," pochvaloval si devětadvacetiletý Fin přípravu pod vedením stále ještě úřadujícího světového rekordmana. "O rekordu asi mluvit nemůžeme, ten je nám vzdálený. Kvalitní závod ale, myslím, nabídnout můžeme," mínil Pitkämäki.

Proti jednomu ze svých idolů poběží čerstvý český rekordman v běhu na 400 metrů Pavel Maslák. Američan Wallace Spearmon letos zvládl dvoustovku za 19,95 sekundy a mohl by dvaadvacetiletý český talent vytáhnout k dalšímu českému rekordu, který drží časem 20,60 sekundy Jiří Vojtík. Na dvoustovce bude také další Američan Walter Dix, který má osobní rekord 19,53 sekundy.

Čtvrtkař Máslák (vlevo)
zdroj: ISIFA

Do své bývalé formy se v letošní sezoně vrací Američanka Sanya Richardsová-Rossová, kterou loni v Ostravě porazila Denisa Rosolová. "Letos to bude hodně těžké, je to zase stará dobrá Sanya, musela bych si zlepšit osobák o osm desetin, a ne o setinu," připomněla Rosolová svůj loňský výkon. "Loni jsem nebyla v takové formě, ale jsem zpátky a jsem na tom velmi dobře. Letos chci vyhrát olympiádu," doplnila Američanka, bývalá mistryně světa.

Tahákem bude souboj halové mistryně světa Keňanky Pamely Jelimové a mistryně světa z Berlína 2009 Caster Semenyaové z JAR v běhu na 800 metrů. Poprvé do sezony vyběhne na dlouhých překážkách česká rekordmanka Zuzana Hejnová, proti které nastoupí mistryně světa Lashinda Demusová z USA a letos nejrychlejší žena Vania Stambolovová z Bulharska.

Organizátoři si dělají zálusk na překonání nejstaršího rekordu mítinku, který v běhu na 400 metrů drží časem 44,70 sekundy z roku 1976 Alberto Juantorena. Zlepšit by ho měl Američan LaShawn Merritt, dvojnásobný olympijský vítěz, který letos v Dauhá zaběhl skvělý čas 44,19 sekundy. K jeho soupeřům bude patřit také postižený Jihoafričan Oscar Pistorius.

Do sezony v Ostravě vstoupí ve skoku o tyči "šestimetrový" Francouz Renaud Lavillenie, na dvoustovce si pořadatelé slibují hodně od Jamajčanky Veroniky Campbellové-Brownové, silné startovní pole má vrh koulí v čele s mistrem světa z Německa Davidem Storlem a olympijským vítězem Tomaszem Majewským z Polska. Halový vicemistr světa Jakub Holuša změří na osmistovce síly s Polákem Adamem Kszczotem či Keňanem Nixonem Chepsebou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články