Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CBK Mersin - ZVVZ USK Praha

Překážkáře Svobodu dál trápí zranění, asi přijde o olympiádu

Praha - Návrat překážkáře Petra Svobody k běhání se vážně komplikuje. Halový mistr Evropy se letos v lednu podrobil operaci Achillovy šlachy, kvůli níž vynechal celou předchozí atletickou sezonu. Jenže jeho stav lepší jen pomalu a český atlet stále nemůže naplno běhat. Přitom mistrovství Evropy v Helsinkách a olympijské hry v Londýně se kvapem blíží. Svoboda si dal ultimátum, že musí do 25. května obout v tréninku tretry, jinak do Finska na ME nepojede. V účast na olympiádě však stále věří.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Český rekordman, který patřil do absolutní evropské překážkářské špičky, měl loni zkraje roku vleklé potíže s levým chodidlem a poškozenými vazy. Když se vrátil k tréninku, začal ho trápit zánět v achilovce. Tehdy přišel o čtyři měsíce přípravy a vynechal celou loňskou sezonu s vrcholem na mistrovství světa v Tegu. Až kortikoidová injekce na podzim mu pomohla, jenže v zimě se mu bolest vrátila. Rozhodl se tedy k razantnímu zákroku, operaci podstoupil na konci ledna u Karla Horela v České Lípě.

"Všechno vypadalo dobře, ale možná jsme ten návrat trochu zbytečně uspěchali, a prodloužili tím dobu rehabilitace," přiznal Svoboda. Sádru měl překážkář tři neděle a po pěti týdnech už chodil. "Říkali mi, že to bude dobré, tak jsem tomu věřil," řekl. Zranění je podle lékařů zhojené dobře, achilovka však prý potřebuje víc času hlavně na to, aby zmizel otok. "Prý se jedno ráno probudím a nebude to bolet," doufal Svoboda.

Občas ho postižené místo nebolí, ale jakmile popoběhne rychleji, trpí. "Neurychlím to já ani doktoři. Já se můžu modlit, abych zvládl v termínu limit na olympiádu. Zázraky se ale dějí," věří v uzdravení.

K účasti na ME musí splnit limit 13,80 sekundy, pro start na olympiádě bude potřebovat čas 13,60. "Do 25. května musím nazout tretry, jinak na mistrovství Evropy kašlu. Ale teoreticky se to dá, věřím," dodal Svoboda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články