Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Pražský maraton bude šancí na splnění olympijských limitů

Praha - V duchu pokusů o splnění limitů pro olympijské hry v Londýně se ponese osmnáctý ročník pražského maratonu, který se poběží v neděli a na startu bude 9 000 lidí. "Mohu s klidným srdcem říci, že Praha je nejlepší místo pro běhání v celé Evropě," řekl Carlo Capalbo, předseda organizačního výboru. Podruhé je pražský maraton v kategorii Gold Label mezinárodní atletické federace IAAF.

Pražský maraton
zdroj: ČT4

Loni vyhrál Keňan Benson Kipchumba Barus, který ale letos chybí. Naopak obhajovat přijela jeho krajanka Lydia Cheromeiová, která před rokem časem 2:22:34 vytvořila traťový rekord. "Už se tady cítím jako doma a ráda bych v neděli rekord opět o něco vylepšila," řekla Cheromeiová na tiskové konferenci.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Miroslavem Jiříkem a Kathrine Switzerovou

Pořadatelé očekávají, že na startu maratonu bude 9 000 běžců z 92 zemí. Hlavními favority jsou Etiopan Deressa Chimsa a Keňan Nicholas Kipkorir Chelimo, jeho krajan Philemon Kimeli Limo zažije v Praze maratonskou premiéru.

Trať závodu zůstává nezměněna. Loni se maratonci vrátili na Karlův most, start je v 9:00 a je stejně jako cíl tradičně na Staroměstském náměstí. Vítězové hlavních kategorií dostanou jako loni 15 000 eur (asi 378 tisíc korun), za překonání traťového rekordu je připraveno dalších 10 000 eur.

Z českých běžců budou na startu loňský mistr republiky Petr Pechek a Jan Kreisinger, který se chce pokusit při své premiéře v maratonu o splnění limitu pro olympijské hry. K cestě do Londýna potřebuje zaběhnout B-limit 2:16:30. "Pokusím se o olympijský limit, ale jednoduché to určitě vůbec nebude," řekl Pechek.

"Praha je pro mnohé městem, které zvolili pro splnění svých olympijských ambicí, a chtějí si u nás zajistit cestu do Londýna," řekla manažerka Jana Moberly. O čtvrtou olympiádu se pokusí Australan Lee Troop s osobním maximem 2:09:49.

Maraton poběží i bývalý kapitán fotbalové reprezentace a držitel Zlatého míče Pavel Nedvěd, který dosud v hlavním městě absolvoval dva půlmaratony. Pořadatelé mu přidělili startovní číslo 11.

Do Prahy kvůli maratonu přicestovala i Kathrine Switzerová, první žena, která běžela maraton. V roce 1968 se v utajení za muže zúčastnila bostonského maratonu. "Bylo to úžasné. Lidi si myslí, že jsem tam byla za muže. Ano, měla jsem na sobě tepláky, protože byla hrozná zima. A když na čtvrtém kilometru zjistili, že jsem žena, tak ředitel závodu se strašně naštval, že žena běží jeho maraton. Skočil na mě a snažil se mi strhnout číslo a vyhodit mě. Jsou z toho úžasné fotografie, které oblétly svět. Stalo se to součástí boje žen za jejich práva," popisuje Switzerová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články