Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Pražský půlmaraton ohlásil útok na světový rekord

Praha - Útok na světový rekord ohlásili pořadatelé Pražského půlmaratonu, který se v české metropoli poběží v sobotu 31. března. O zápis do historie se pokusí Keňan Leonard Patrick Komon, který drží světová maxima na silničních tratích 10 a 15 kilometrů a v Praze poběží vůbec svůj první půlmaraton v kariéře. Dosavadní světový rekord drží dva roky časem 58:23 Zersenay Tadese z Eritreje. Závod uvidíte v přímém přenosu na ČT4 a www.sportzive.cz.

Pražský půlmaraton
zdroj: ČT24

"Snažíme se o naplnění našich snů. A tohle bude další z nich. Útok na světový rekord, to tu ještě nebylo," oznámil šéf organizačního výboru pořádajícího Prague International Marathonu Carlo Capalbo.

Čtyřiadvacetiletému Komonovi budou pomáhat k rekordnímu času dva vodiči z jeho týmu, konkurenci mu budou dělat další Keňané Philomen Limo, který loni jako první na českém území zaběhl půlmaraton pod hodinu (59:30), a Kenneth Kipkemoi, držitel třetího letošního nejlepšího času 59:11.

"Komon je světový běžec, chystá se na svůj debut cíleně od loňského roku," uvedla koordinátora elitních atletů Jana Moberly. "Získat takové elitní pole znamená spoustu jednání, ale potěšilo nás, že si Leonard vybral Prahu. To je velká pocta," pronesla. "Potřebujeme také počasí. Ale pět běžců tady může běžet pod hodinu," myslí si Moberly.

Za překonání světového rekordu je vypsána prémie 100 000 eur, asi 2,4 milionu korun. Dalších 4 000 eur je za vítězství a 5 000 eur za rekord závodu, který má být oslavou šedesátého výročí zlatého hattricku legendárního Emila Zátopka na olympiádě v Helsinkách.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články