Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Johnson by Pistoriuse mezi zdravými sportovci startovat nenechal

Kapské Město - Držitel světového rekordu v běhu na 400 metrů Michael Johnson neschvaluje účast handicapovaných sportovců mezi zdravými. Jelikož ale pravidla jeho kamarádovi Oscaru Pistoriusovi starty na závodech včetně olympijských her povolují, přeje mu maximální možný
úspěch.

Oscar Pistorius
zdroj: AP autor: Lee Jin-man

Pistorius v roce 2008 uspěl u Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS) v Lausanne a dostal možnost startovat se zdravými sportovci na olympijských hrách. Jihoafrický atlet, který po amputaci obou nohou nad koleny závodí se speciálními karbonovými protézami, se však i navzdory zaběhnutí osobního rekordu na hry v Pekingu nekvalifikoval.

Michael Johnson:

"S Oscarem jsme se o tom už bavili. Podle mého názoru by neměli paralympionici soupeřit se zdravými sportovci. V případě užívání protézy nelze zjistit, zda a jak moc může taková věc zlepšit výkon."

I o účast na olympiádě v Londýně bude muset Pistorius ještě bojovat a bývalý čtvrtkař Johnson mu v tom fandí. "To rozhodnutí (o startech mezi zdravými sportovci) už padlo. Oscara znám a považuji ho za svého přítele, takže ho podporuji a doufám, že ho uvidím předvést jeho nejlepší výkon," řekl.

Pistorius se zapsal do historie i v srpnu na mistrovství světa v korejském Tegu. Na šampionátu se v individuálním závodu na 400 m dostal do semifinále a ve čtvrtkařské štafetě přispěl k postupu do finále, které ale nakonec neběžel.

Oscar Pistorius
zdroj: AP autor: David J. Phillip

Jihoafrický atlet zatím úplně nedoladil svůj program na příští rok, v květnu by měl ale zavítat i na ostravskou Zlatou tretru. V kvalifikování do Londýna by mu mohlo pomoci i rozhodnutí Mezinárodní atletické federace (IAAF), která tento týden snížila limit pro účast z času 45,25 sekundy na 45,30.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články