Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Keňan Makau překonal světový rekord v maratonu

Berlín - Keňský běžec Patrick Makau zaběhl na maratonu v Berlíně světový rekord. Šestadvacetiletý atlet obhájil titul a neoficiálním časem 2:03:38 vylepšil dosavadní maximum Etiopana Haileho Gebrselassieho o 21 vteřin. Závod žen vyhrála Florence Kiplagatová z Keni časem 2:19:44. Druhá skončila domácí Irina Mikitenková, třetí doběhla Britka Paula Radcliffeová.

Patrick Makau
zdroj: ČTK/AP autor: Michael Sohn

Osmatřicetiletý Gebrselassie světový rekord zaběhl před třemi lety také v Berlíně. Celkem padlo světové maximum v německé metropoli už poosmé, popáté v mužské kategorii. "Ráno jsem se necítil úplně dobře, ale jak startér vystřelil, tak to ze mě spadlo," uvedl Makau. "Když dá bůh, budu příští rok olympijským šampionem," dodal.

Makau také ukončil Gebrselassieho neporazitelnost v Berlíně. Keňský vytrvalec, který letos přijel do Německa bojovat o místo na olympiádě v Londýně, totiž při předchozích čtyřech startech pokaždé vyhrál. Tentokrát ale závod nedokončil, kvůli zdravotním potížím vzdal zhruba po 27 kilometrech.

"Nemohl dýchat, nevíme proč," řekl jeho agent Jos Hermens. Za potížemi by podle něj mohlo astma, protože Gebrselassie přestal kvůli ustupujícím problémům v posledních měsících brát léky. "Možná to byla chyba, ale cítil se opravdu dobře, i příprava mu vyšla," uvedl.

Gebrselassieho tři roky starý čas byl letos překonán už na dubnovém maratonu v Bostonu. Tehdejší výkon Keňana Geoffreyho Mutaie (2:03:02) však nebyl kvůli nevyhovující trati uznán.

Hermens přiznal, že slavný vytrvalec teď bude mít nejspíš velké problémy dostat se do etiopského týmu pro hry v Londýně. "Abych byl upřímný, tak ani nevím, kde by si nominaci mohl zajistit," prohlásil. Závod žen vyhrála Florence Kiplagatová z Keni časem 2:19:44. Druhá skončila domácí Irina Mikitenková, třetí doběhla Britka Paula Radcliffeová.

Výsledky berlínského maratonu:

Muži: 1. Makau 2:03:38 - světový rekord, 2. Chemlany 2:07:55, 3. Kimaiyo 2:09:50, 4. Limo (všichni Keňa) 2:10:38, 5. Overall (Brit.) 2:10:55, 6. Serrano (Šp.) 2:13:32

Ženy: 1. Kiplagatová (Keňa) 2:19:44, 2. Mikitenková (Něm.) 2:22:18, 3. Radcliffeová (Brit.) 2:23:46

Hlavní zprávy

Nejčtenější články