Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Běžkyně Radcliffeová přišla o svůj maratonský rekord

Berlín – Britské vytrvalkyni Paule Radcliffeové se nelíbí, že se mezinárodní atletická federace IAAF rozhodla zpětně neuznat její nejlepší výkon v maratonu jako světový rekord. Důvodem je skutečnost, že čas 2:15:25 zaběhla v roce 2003 v Londýně ve společném závodě s muži. Podle verdiktu IAAF z nedávného světového šampionátu v Tegu se od 1. ledna příštího roku stane světovým rekordem jiný výkon Radcliffeové 2:17:42 z roku 2005 rovněž ze závodu v britské metropoli. Časy ze smíšených závodů budou vedeny pouze jako nejlepší výkony.

Paula Radcliffeová
zdroj: AP

Radcliffeové vadí, že se najednou mění kritéria. "Je to nefér. Pokud to takhle chtěli mít, měli to u silničních závodů zavést hned od začátku," prohlásila sedmatřicetiletá běžkyně. "Řekla bych, že bude dost těžké tohle kritérium uplatňovat. Vždyť se podívejte, kolik národních a kontinentálních rekordů bylo vytvořeno ve smíšených závodech," dodala mistryně světa v maratonu z roku 2005.

"Věřím, že bych tenkrát zaběhla ten čas i sama. Ale pravidla jsou pravidla a nebudu se stresovat něčím, co nemohu ovlivnit," řekla Radcliffeová, kterou v neděli čeká start v maratonu v Berlíně, kde běžci tradičně dosahují rychlých časů. S krokem mezinárodní atletické federace nesouhlasí ani sdružení největších světových maratonů WMM a maratonská asociace AIMS, které hodlají evidovat světové rekordy ve smíšených i samostatných závodech.

Verdikt IAAF kritizovala i německá vytrvalkyně Irina Mikitenková, která v Berlíně změří s Radcliffeovou síly. "Když jsem to poprvé slyšela, myslela jsem, že je to vtip. Anulovat rekordy po sedmi nebo osmi letech se podle mě nedá. Za padesát let si třeba někdo vymyslí, že maraton vlastně není žádný závod," prohlásila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články