Zlatá tretra – nejen Bolt, oštěpaři a oštěpařky

Ostrava - Jakkoliv má atletická Zlatá tretra skvělé obsazení, všechny hvězdy opět zastíní tahák jménem Usain Bolt. Fenomenální jamajský sprinter se po roce vrátil do Ostravy a jeho běh na 100 metrů bude vrcholem jubilejního padesátého ročníku mítinku IAAF World Challenge. Konečný účet přihlášených atletů čítá 30 medailistů z mistrovství světa v Berlíně, dvacítku držitelů cenných kovů z olympijských her v Pekingu, stejný počet medailistů z loňského mistrovství Evropy v Barceloně, tři aktuální světové rekordmany, čtyři halové mistry Evropy a šest lídrů světových tabulek. Předprogram Zlaté tretry začne ve 14:30 národními závody, v 16:20 se do sektoru postaví oštěpařky. Hlavní program mítinku odstartuje v 18:05 a vrchol večera, běh na 100 metrů, je připraven na 20:20. Přímý přenos začíná na ČT4 a webu Sportživě.cz v 17:30.

Bolt bude mít kvalitní konkurenci, na startu bude aktuálně nejrychlejší muž sezony a jeho krajan Steve Mullings, který už letos dosáhl času 9,89 sekundy, běžel tedy zatím o dvě setiny rychleji než Bolt. Bolt zahájil sezonu minulý týden v Římě, kde porazil krajana Asafu Powella až zrychlením na poslední chvíli. "To nebyl povedený běh, byl jsem nervózní, protože jsem dlouho nezávodil, ale mám to za sebou a v Ostravě budu určitě rychlejší," prohlásil Bolt.

Vedle stovky bude očekáván i start kubánského překážkáře Dayrona Roblese, který v neděli v Hengelu vyrovnal časem 13,07 výkon roku. Od ostravských pořadatelů si vyžádal dráhu číslo šest, v níž v roce 2008 vytvořil dosud platný světový rekord 12,87.

Závod ale bude ochuzen o zraněného Petra Svobodu a pořadatelé se museli při tvorbě startovních listin smířit i s některými dalšími velkými ztrátami. Vinou zranění nepřijedou oštěpař Andreas Thorkildsen ani loňský nejlepší světový atlet osmistovkař David Rudisha z Keni, který měl běžet 1000 metrů. Ze závodu na 400 metrů se nakonec odhlásily britská olympijská vítězka Christine Ohuruoguová i ruské běžkyně Antonina Krivošapková a Olesia Krasnomovecová, kterou letos v Paříži připravila o titul halové evropské šampionky Denisa Rosolová.

Česká čtyřstovkařka bude obhajovat loňské vítězství v konkurenci americké mistryně světa Sanyi Richardsové-Rossové, jež se pomalu dostává do bývalé formy po zranění. "Je to v novodobé atletice můj vzor. Je to čest proti ní běžet doma, kde mě požene tolik lidí. Zlatá tretra je nejlepší závod v mé kariéře," prohlásila Rosolová.

Pořadatelé věří, že Jamajčanka Veronica Campbellová-Brownová se jako první dostane na českém území pod jedenáct sekund na stovce, letos se jí to o osm setin už podařilo. Bývalá mistryně světa z Ósaky na to bude mít dva pokusy, neboť ženy mají na programu rozběhy. Sledovaný bude první letošní start výškaře Ivana Uchova v souboji s českým rekordmanem Jaroslavem Bábou, kterého dopoledne před Zlatou tretrou čeká písemná státní maturita. Poprvé v tuzemsku pod 48 sekund na trati 400 metrů překážek by mohl běžet Jihoafričan L.J. van Zyl, který letos ještě neprohrál a má famózní formu. Letos tuto hranici pokořil už třikrát.

Oštěpaři touží přehodit letošní Vasilevskisovo maximum

Šlágrem budou i obě oštěpařské soutěže s českými svěřenci Jana Železného, ředitele Zlaté tretry. Petr Frydrych vyzve Fina Tera Pitkämäkiho a Němce Matthiase de Zorda, kteří budou chtít zareagovat na nejlepší světový výkon, který v neděli předvedl v estonském Tartu Lotyš Vadims Vasilevskis (88,22). Oštěpaři se do hlavního programu vracejí po několika letech a Vasilevskis jim na dálku zvýšil motivaci. "Nebude zajímavé se jen přetahovat o prvenství, ale zlepšit i ten rekord," řekl Frydrych.

Petr Frydrych:

"Ze sezony se těším pomalu nejvíc na tretru a pak taky na mistrovství světa. Ale Zlatá tretra je středobod této části sezony."

Třiadvacetiletý svěřenec ředitele mítinku Jana Železného má na Zlatou tretru báječné vzpomínky. Před rokem mu na vítkovickém stadionu uletěl oštěp až do vzdálenosti 88,23 metru, čímž si vytvořil osobní rekord a zařadil se i na druhé místo českých historických tabulek právě za Železného. "Já se na to těším už od zimy. Naposledy jsme si tu výrazně zlepšil osobák, který dodnes platí. Tak proč to nezopakovat. Bude tu i skvělá konkurence," prohlásil Frydrych, jenž v letošních tabulkách zaostává výkonem 85,32 o jeden centimetr za Pitkämäkim. Obloha a povětrnostní podmínky by mohly být nakloněny kvalitnímu výkonu okolo 90 metrů. Má být teplo, hrozí však bouřky.

Soutěž žen bude v předprogramu a na startu budou dvě nejlepší oštěpařky sezony. Slovinka Martina Ratejová letos hodila 65,89 metru, Ruska Maria Abakumovová má na kontě o 49 cm méně. Obě bude chtít porazit světová rekordmanka Barbora Špotáková.

V publiku nebudou chybět legendy

Jako čestní hosté zavítali do Ostravy bývalí světoví rekordmani na 100 metrů Maurice Greene z USA a Kanaďan Donovan Bailey, aktuální světová rekordmanka v běhu na 400 metrů Marita Kochová z Německa i její soupeřky Jarmila Kratochvílová a Taťána Kocembová-Netoličková či bývalá olympijská vítězka na čtyřstovce Irena Szewinská z Polska.

Zlatá tretra

Předprogram:

16:20 oštěp ženy

16:40 tyč ženy

16:45 10.000 m ženy

Hlavní program:

17:30 Slavnostní zahájení

18:05 3000 m př. muži

18:20 100 m ženy rozběhy

18:25 výška muži

18:40 400 m př. muži

18:50 200 m muži

19:00 oštěp muži

19:05 400 m muži

19:20 400 m ženy

19:30 110 m př. muži B

19:40 110 m př. muži A

19:50 100 m ženy

20:05 1000 m muži

20:15 100 m muži B

20:20 100 m muži A

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články