Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

V Dauhá startuje prestižní Diamantová liga

Dauhá - Dva zástupce bude mít česká atletika při úvodním mítinku druhého ročníku lukrativního seriálu Diamantová liga, který začne dnes večer v katarském Dauhá. Oštěpaři Vítězslav Veselý a Petr Frydrych budou po návratu z dvouměsíčního soustředění v Jihoafrické republice testovat formu, která je podle Barbory Špotákové, další členky skupiny Jana Železného, velmi dobrá. Na startu mítinku bude deset úřadujících mistrů světa nebo olympijských vítězů, kteří zahájí boj o podíly z celkové odměny osm milionů dolarů, asi 130 milionů korun, která připadne na letošní ročník Diamantové ligy. Jen pro mítink v Dauhá bylo vyčleněno na "prize money" celkem 480 000 dolarů, asi osm milionů korun. Záznam úvodního mítinku nabídne ČT4 od 23:00.

Obhájit loňské vítězství chce oštěpařka Barbora Špotáková, která loni byla ambasadorkou seriálu. V této sezoně má divokou kartu pro všechny závody. "Takže nikam nemusím, což je oproti loňsku o dost lepší pozice. Chci si to víc užívat," řekla oštěpařská světová rekordmanka.

Na startu v Dauhá bude hned několik loňských celkových vítězů. Soutěž oštěpařů slibuje velkou podívanou, protože házet budou největší hvězdy této disciplíny - Fin Tero Pitkämäki, Lotyš Vadims Vasilevskis a zejména norský král loňské sezony Andreas Thorkildsen. Přes devadesát metrů má hozeno také veterán Sergej Makarov z Ruska.

Diamantová liga v číslech

Prestižní seriál se opět skládá ze 14 dílů a 32 disciplín, z nichž každá bude na sedmi mítincích situovaných do Asie, Evropy, Středního východu a USA. Celkový vítěz každé disciplíny dostane odměnu 40 000 dolarů, přibližně 650 000 korun. Vítěz každého závodu si připíše čtyři body, druhý atlet dva a třetí v pořadí jeden bod. Při posledním mítinku bude hodnocení dvojnásobné. V případě rovnosti bodů po finálovém klání rozhodne vyšší počet vítězství, pokud i ten bude stejný, bere se v potaz výsledek při posledním dílu Diamantové ligy. Každý, kdo chce dostat odměnu, se musí zúčastnit finále ve své disciplíně v Curychu nebo v Bruselu.

Na programu jsou také další dva mužské vrhy, v kouli proti sobě nastoupí mistr světa Christian Cantwell z USA, jeho krajan Reese Hoffa či olympijský vítěz z Polska Tomasz Majewski, v disku zase změří síly obhájce triumfu v Diamantové lizy Piotr Malachowski rovněž z Polska a olympijský vítěz Gerd Kanter z Estonska.

Přihlášena je Američanka Allyson Felixová, která loni vyhrála v Diamantové lize 200 i 400 metrů; tentokrát zahájí sezonu na delší trati. Skvělou formu z halové sezony budou chtít prodat francouzské hvězdy - trojskokan Teddy Tamgho, který pod střechou překonal světový rekord, či tyčkař Renaud Lavillenie.

Naopak o dvě absolutní hvězdy přišli organizátoři pro závod na 800 metrů. Vinou zranění se odhlásil světový rekordman a nejlepší atlet loňského roku David Rudisha z Keni, který by měl startovat na konci května v běhu na 1 000 metrů při ostravské Zlaté tretře, v Dauhá nepoběží z podobného důvodu ani jeho vyzyvatel Súdánec Abubaker Kaki.

Program Diamantové ligy 2011:

6. května - Dauhá (Katar),

15. května - Šanghaj (Čína),

26. května - Řím (Itálie),

4. června - Eugene (USA),

9. června - Oslo (Norsko),

11. června - New York (USA),

30. června - Lausanne (Švýcarsko),

8. července - Paříž (Francie),

10. července - Birmingham (Velká Británie),

22. července - Monako,

29. července - Stockholm (Švédsko),

5.-6. srpna - Londýn (Velká Británie),

8. září - Curych (Švýcarsko),

16. září - Brusel (Belgie).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články