Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Tyčkařka Baďurová už trénuje, ale je ochotna vzdát se olympiády

Praha - Rekonvalescence Kateřiny Baďurové po lednové operaci kolena zdárně pokračuje. Vicemistryně světa ve skoku o tyči už opatrně běhá, zlepšuje kondici a má silové předpoklady k tomu, aby se stihla dát dohromady do olympiády. Pokud ale v přípravě nastanou potíže, je ochotna hry v Pekingu vynechat a připravit se až na MS příští rok v Berlíně.

Kateřina Baďurová
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Baďurová, která loni na mistrovství světa v Ósace prohrála jen s famózní Ruskou Jelenou Isinbajevovou, si přetrhla křížový vaz v pravém koleni 20. ledna na soustředění ve španělském Tenerife. O dva dny později už ležela v Českých Budějovicích na operačním sále, kde jí Martin Scheichl dal vaz do pořádku. "To nejhorší už má za sebou, ale pořád musí být opatrná," řekl dnes v rozhovoru s novináři lékař.

Tyčkařka už tři dny po zákroku opustila nemocnici, po dvou týdnech od operace začala s rehabilitací, po šesti týdnech mohla odložit berle. Dnes se demonstrativně proběhla před novináři. "Už jsem schopna běžet až třicet minut v kuse," uvedla spokojeně Baďurová.

Ze začátku ale trpěla, zvládla maximálně padesát metrů. "Běhala jsem jako postřelená srnka," usmívala se. Nyní je však tyčkařka už schopná běhat bez omezení. "Až ji občas musíme brzdit," řekl Scheichl. "Jde o to, aby se ten štěp pořádně chytil, aby se nevytrhl. Po devíti měsících už bude naprosto v pořádku," tvrdil.

Zlomový moment v tréninku přišel na nedávném soustředění na Kanárských ostrovech. "Každý den se to zlepšovalo," vzpomínala na začátky Baďurová. Musí ale dávat pozor zejména na podklouznutí či neočekávané pohyby, které svými svaly nebude schopna vyrovnat. "Nesmí do terénu," řekl lékař. "Teď mám důležitý trénink fyzičky, kterou budu potřebovat," uvedla atletka.

V nejbližších týdnech bude zátěž zvyšovat, začne s odrazy, ale kdy bude poprvé skákat, to neví. Možná na konci června, to bude necelé dva měsíce před olympiádou. "Bude záležet na psychice," tušila tyčkařka. Je ochotna Peking obětovat? "Není to obětování, ale rozumný postup. Když to nepůjde, tak za rok je mistrovství světa. Ale věřím, že to stihnu," pravila.

Po loňské stříbrné medaili z MS byla žhavou kandidátkou i na cenný kov v Pekingu. Depresemi ale Baďurová netrpěla. "Nebyla jsem z toho zničená, brala jsem to jako fakt. Dívala jsem se dál, přemýšlela jsem, co budu dělat, jak urychlit rehabilitaci," vzpomínala. Cítí, že všechno zlé je k něčemu dobré. "Jsem na tom lépe silově, odpočinula jsem si a skoro dodělala školu," řekla.

Už si v kariéře prožila své. Kvůli zdravotním potížím ukončila gymnastickou dráhu, pak si při své první mezinárodní akci před deseti lety natrhla sval. Před několika lety byla dokonce nucena vzdát se atletiky na téměř dva roky. Trápila ji Achillova šlacha a měla také potíže se zánětem střev, tak vážné, že jí hrozil konec kariéry. "Pomohlo mi, že jsem si už prošla horšími obdobími," řekla.

V prvních týdnech se nemohla ani hýbat, proto se o dům kousek za Prahou musel starat přítel a výškařský vicemistr Evropy Tomáš Janků. Pral, vařil, uklízel, žehlil i nakupoval. "Byl mužem domácnosti, ale je rád, že to má za sebou," prohlásila Baďurová. "Já věděla už předtím, že to umí, ale teď mi musí pomáhat častěji," dodala se smíchem.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články