Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zlatá tretra uvidí oštěpařský svátek, přijede i Thorkildsen

Praha - Oštěpařským svátkem má být jubilejní padesátý ročník mezinárodního atletického mítinku Zlatá tretra, který se v Ostravě uskuteční v úterý 31. května. Vedle kompletní české špičky je prvním jistým zahraničním účastníkem olympijský vítěz a mistr světa Nor Andreas Thorkildsen, házet budou i ženy v čele s Barborou Špotákovou. Organizátoři jednají s dalšími hvězdami světové atletiky včetně jamajského sprintera Usaina Bolta.

Thorkildsen byl o víkendu v Monaku jediným Evropanem v pětici finalistů ankety o nejlepšího světového atleta roku i proto, že v uplynulé sezoně prohrál jen dva ze čtrnácti závodů a stal se vítězem nové Diamantové ligy. Ve sbírce má dvě olympijská zlata i dva tituly mistra Evropy, světový šampionát vyhrál loni. Na Zlaté tretře už byl, v roce 2002 hodil 81,15 metru a skončil pátý. "Už jsem si dlouho nezlepšil osobák, takže to je jeden z mých cílů," vzkázal Thorkildsen.

Ve startovní listině by měla být kompletní tréninková skupina ředitele závodu Jana Železného. Špotáková chce zlomit ostravské prokletí, pozvání dostali také Petr Frydrych, Vítězslav Veselý a Jakub Vadlejch. "Andreas je v oštěpu megahvězda a on do Ostravy patří. Jsem sám zvědav, co předvede, protože vždy dobře háže na začátku sezony. Snad se s ním kluci dobře poperou," prohlásil Železný na tiskové konferenci v Praze.

Je nám líto, video expirovalo.
Železného tým se utká s Thorkildsenem

Světová rekordmanka, olympijská vítězka a mistryně světa Špotáková bude už na šesté Zlaté tretře, vyhrála však jen jednou. Nejdál (66,91) hodila v roce 2008. Po loňském deštivém závodu a druhém místě smutnila, že v Ostravě se jí nedaří, ale hned se rozhodla, že se vrátí i za rok. "Věřím, že se to musí zlomit, a jubilejní padesátý ročník je ideální příležitostí. Už loni jsem věděla, že v Ostravě chci házet znovu," řekla Špotáková.

Mužský oštěp se na Zlaté tretře vrátí do hlavního programu poprvé od roku 2006, kdy se Železný ve své poslední sezoně loučil s tamním publikem. Jeho nejlepší svěřenec Frydrych má na tento závod dobré vzpomínky, v posledních dvou letech si vždy hodil osobní rekord, letos 88,23 metru. "Takže se těším už teď, navíc, když přijede Andreas (Thorkildsen). Budeme na něj tři, tak snad ho pořádně potrápíme," uvedl Frydrych.

Tretra opět láká Bolta

Zlatá tretra počítá s šestnácti nebo sedmnácti disciplínami včetně obou soutěží v hodu kladivem. Silné by měly být sprinty. "Rádi bychom na jubilejní ročník měli to nejlepší, takže i Bolta. Všechno je na dobré cestě," řekl majitel pořádající společnosti Česká sportovní Miroslav Černošek.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články