Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Gebremariam vyhrál maraton v New Yorku, Gebrselassie po něm ukončil kariéru

New York - Etiopský vytrvalec Gebre Gebremariam vyhrál při svém maratonském debutu slavný závod v New Yorku. Mezi ženami triumfovala Keňanka Edna Kiplagatová. Slavný etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie ohlásil bezprostředně po závodu, který nedokončil, konec kariéry. Sedmatřicetiletý světový rekordman odstoupil ze svého posledního závodu kvůli zranění pravého kolena. Po odchodu z tartanu se z Gebrselassieho stal úspěšný maratonský běžec. V Berlíně 2007 překonal světový rekord Keňana Paula Tergata a rok nato opět v německé metropoli jako první překonal hranici dvou hodin a čtyř minut. Jeho světový rekord má hodnotu 2:03:59.

Šestadvacetiletý Gebremarian absolvoval první maraton v životě v čase 2:08:14 a stal se prvním mužem od roku 1980, který v New Yorku triumfoval při svém maratonském debutu. Druhý skončil stejně jako letos v Londýně Emmanuel Mutai z Keni, jenž neudržel s pozdějším vítězem tempo v závěru v Central Parku a ztratil více než minutu. Třetí byl jeho krajan Kigen Kiokosgei.

Svůj první Newyorský maraton nedokončil etiopský favorit Haile Gebrselassie. Světový rekordman odstoupil v bolestech zhruba po 25 kilometrech, podle všeho kvůli zranění pravého kolena. Kiplagatová vyhrála v čase 2:28:20 před Američankou Shalane Flanaganovou. Bronzová medailistka z běhu na 10.000 metrů na olympijských hrách v Pekingu absolvovala v New Yorku svůj první maraton.

Gebrselassie po odstoupení ukončil kariéru

"Končím. Je čas na to odejít a dát šanci mladším," řekl na tiskové konferenci Gerbrselassie, pro nějž skončil debut na Newyorském maratonu zhruba po 25 kilometrech v bolestech.

Dvojnásobný olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa v běhu na 10.000 metrů měl problémy už před závodem. Sobotní lékařská prohlídka ukázala, že má v kolenu tekutinu a zánět. "Nikdy jsem o konci kariéry nepřemýšlel. A poprvé cítím, že tohle je ten den. Končím a budu se věnovat něčemu jinému. Hodně jsem trénoval, abych tenhle závod vyhrál, ale nestačilo to," uvedl Gebrselassie, jenž během své kariéry vytvořil 27 světových rekordů včetně hodinovky na ostravské Zlaté tretře v roce 2007.

Vítězný Gebre Gebremariam
zdroj: AP autor: Seth Wenig
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články