Národní listy, 30. 6. 1920

Pražská moda?

Všechnu úctu a zdar těm, kdož nyní chtějí vytvořit na rozdíl od Vídně a Paříže pražskou módu. Kdyby se snahy ty setkaly se zdarem, oč by naše obchodní bilance vývozem modelů byla aktivnější a v důsledku toho i naše koruna lepší.

Pražská moda?

Avšak k tomu, abychom mohli vytvořiti svoji módu, je potřebí více než dobré vůle. Je potřebí staleté městské tradice, a my jsme národ pořáde ještě selský, je potřebí mírnějšího klima, než máme, je potřebí nahromaděné hmotné kultury, místa, kam lehce přicházejí z ciziny velké platy, velké, lehce získané důchody, prostředí i morálně volné – volnější než u nás. Na vlastní modu nevystačíme se svérázem.
Na tvoření mody je potřebí lehkého, nespoutaného temperamentu ducha a fantasie, což vše se nedá tak lehce vočkovat a naučit, nestačí dobrá, těžká, poctivá, řemeslná, potem a námahou vykoupená práce. Podívejme se jen, jak celý náš národ těžko pracuje, těžce vydělává svůj chléb. Všechny podmínky nelze rázem vytvořit, jdou dílem staletí. Dnes však nejsou a hned tak brzo nebudou. F.

Zpět