Úvaha: Co dál s bigbítem?

Dekády: 90. léta

Autor: Petr Hrabalik

Madonna, 2007

Zkusme si tak trochu zaprorokovat – co tedy úvodní dekáda nového století může v hudbě a potažmo v rocku přinést? Pokud se nějak radikálně nezmění přírodní nebo politické prostředí, příliš mnoho změn nelze očekávat (snad jen tu, že se konečně rozpadnou Rolling Stones - a možná i fyzicky, Keith Richards na to má náběh už přes třicet let).

Takže středním hudebním proudem, jakým se bigbít stal zejména v době hardrocku v sedmdesýtých a nové vlny v osmdesátých letech, bude nadále hip hop a taneční hudba i se svými deriváty (technem, housem a ambientem), přičemž jim na paty budou šlapat world music s elektronickým jazzem. World music bude stále více vypichovat nejmocnější složky svého hudebního kapitálu – exotičnost, meditativnost a magičnost. Fúze jazzu s elektronikou pak bude mávat podobnými zbraněmi jako WM, ale navíc může představit i kvalitní, instrumentálně zdatné jedince (tím nechci tvrdit, že v etnické hudbě nejsou, ale u ní to není tak podstatné).

Všechny tyto styly postupně získají oporu v novém médiu - budou šířeny hlavně internetem. Nu, a v tzv. „high society“ stále budou vznikat rychlokvašené MTV hvězdičky, jež budou díky svým producentům a bombastické reklamě vydělávat balíky peněz na svém popu, stále velmi opatrně pohlcujícím některé moderní prvky. Interpreti (-ky) budou jen stále mladší a sexuálně vyzývavější, takže spousta jejich příznivců zmasakrovaných cílenou mediální masáží, se bude už jen těšit na zákon, který sníží věkovou hranici sexuálního tabu. Infantilnost je a bude předností, moudra se nosit nebudou. Písničky se budou dostávat mezi lid i díky svému účinkování v různých reklamách na trendové výrobky, což se nakonec už teď děje. Byznys holt furt bude byznys.

Rock (nebo chceme-li bigbít) tu bude stále přítomen v podobě písniček zavedených „oldschool“ umělců a skupin, kteří budou, tak jak to činí již dnes, velice ochotně přijímat nové a nové hudební podněty k ozvláštnění svého „old“ soundu. Budou vznikat i mladé kapely, které se budou snažit hledat naopak „nu“ sound, o kterém jim však vzápětí ti starší hned řeknou, že ničím novým není. A ti mladí na ně budou zcela přirozeně kašlat a mastit si to podle svého. A budou doufat, že se jim s jejich „old-nu“ muzikou podaří vydělat nějakou tu škváru, aby už nemuseli makat v běžném pracovním procesu. A noví mladí posluchači je budou brát, protože i když jejich miláčci vyrazí s X let starou muziku, budou patřit k „jejich“ generaci.

Navíc – hrát v hudební skupině bude mít pořád tu sílu, je tu pocit party, kmene, a ten pocit je mnohem intenzivnější, když ho vnímá víc lidí společně. Pozice bigbítu ale už výš nepůjde. Naopak k jeho úrovni z nebeských výšin slétne taneční hudba, vytlačena jinými, nehudebními zájmy nové generace. Celkově v muzice ubude opravdu dobrých hudebních nápadů (už teď se kamuflují zvukovými efekty, ale moc to nepomáhá) a ten, kdo s nějakým takovým přijde, vydělá majlant. Jo, a Britové se stále ještě nezbaví svých depek z hledání nových Beatles, a Amíci konečně vyrazí za svým Elvisem do vesmíru.

Mezitím vše bude fúzovat se vším, vše se bude samplovat, předělávat, recyklovat a marné marné bude všechno toto hudební snažení, neboť muzika už se beztak na ten hlavní stupínek zájmů v dohledné době nedostane. Prostě přestane být oním generačním motorem, vyvolávajícím kulturní změny. A v ještě vzdálenější budoucnosti můžeme očekávat ještě vyšší rozdíl mezi „high society“ a popovým „plebsem“. Tam někde vysoko nahoře mezi oblaky v nejvyšších patrech obrovských snových paláců bude sídlit několik bombasticky bohatých hyperhvězd, které stejně jako nadnárodní společnosti, vyčistí svoje konkurenční prostředí, a jejich unifikovaná tvorba bude „novácky“ otravovat hudební éter, který beztak už nikoho nebude zajímat.

A tady dole na hroudě pak bude vznikat skromný popový underground, bez sebemenší šance na prosazení , neboť bude propagovaný jen v úzkých subkulturních ghettech. Pro nás ostatní, pokud k nám nějak pronikne, už ale bude jen běžnou a příjemně zábavnou součástí života, tak jako jsou jí dnes třeba dobré kouření, dovolená na ostrovech, nová počítačová hra, třepetající se míč v síti soupeře nebo nová milenka.

Good luck a kéž by to nebyla pravda!