Symfonik Rumpál

Symfonik Rumpál (1987)

(1983 - 1990) Gottwaldov (Zlín)

Skupinu Symfonik Rumpál založila v roce 1983 v Březůvce u Gottwaldova (nyní Zlína) parta sedmnáctiletých a osmnáctiletých teenagerů s představou, že pojmou svoji hudbu na rozdíl od standardních rockovek poněkud netradičně. Ono netradiční bylo již nástrojové obsazení, v kterém se objevily mj. housle a xylofon.

V prvních třech letech toho kapela moc nenahrála, neboť velice kolegiálně čekala na to až se vrátí houslista z vojny. Po jeho návratu se soubor rozjel a například na Rockfestu 1986 už získal první až druhé místo v autorské soutěži za píseň „Zívám“. Tehdejší sestava bandu vypadala takto: Jiří Vaculík (g, voc), Stanislav Bartošík (vln, voc), Petr Chmela (ds, voc), Miroslav Palát (bg, voc), Petr Stibora (p, ks, voc), Jitka Řičánková (voc, xyl).

Skupina byla známa svým využitím čtyřhlasného vokálu, vícezpěvů a kánonických postupů, přičemž hudbu, kterou produkovala by bylo možno nazvat jako takový najazzlý melodický rock. Postupem doby se ovšem sound přetvořil na jakousi syntézu popu, jazzu a rock´n´rollu neboli jak to nazval hud. publicista Jaroslav Riedel v měsíčníku Gramorevue „usměvavou show naleštěné pop music s jazz rockovým nádechem“. To už se mikrofonu chopila zpěvačka Jitka Woodhams a celý repertoár se postavil na tehdy ne příliš frekventované angličtině. Skupina se dále zúčastňovala na Rockfestu, zahrála si i na Valašském špalíčku (což bylo zpětně kvalifikováno jako dramaturgický omyl), dokonce se objevila v televizních pořadech Aréna a TKM.

Symfonik Rumpál se rozpadl někdy v roce 1990 a to ze dvou důvodů. Jitka Woodhams odešla v tom roce do Rakouska a za druhé - ostatní muzikanti si uvědomili, že se v polistopadovém období hudbou těžko uživí. V polovině devadesátých let někteří bývalí členové skupinu obnovili a pod názvem Rumpál pokračovali dál. Vaculík a Chmela se posléze stali velmi úspěšnými podnikateli - vybudovali obchod s kuchyňským nádobím.

Co se zachovalo do r. 1989:

- Video:
TV clipy: „Zívám“ (1987), „Fairy Tale“ (1988), "Together" (1989), „Swimming On The Wall“ (1989)

- Audio:
Symfonik Rumpál: SP (Supraphon) - „We´ll Come Together“/„Breath On The Keys“ (1989)