V noci

V noci (1985)

(1984 - 1987) Praha

Partička teenagerů se dala dohromady na konci roku 1984 během svých studií na pražských gymnáziích. Jednalo se o vášnivé fanoušky punku a tak je vcelku přirozené, že důvodem vzniku souboru V noci byl jejich obdiv ke kapelám Sex Pistols, Clash, Public Image Ltd. či Dead Kennedy´s. Skupinu tvořili Petr Zelenka (voc, bg), Jan Vojáček (g), Michal Hlávka (ds) a Pavel Nedoma (ks).

První koncert formace proběhl v prosinci 84 v aule gymnázia Sladkovského (ještě pod názvem Punková žena), nicméně už v květnu 85 na lll. přehlídce mladých začínajících kapel na Opatově šlo vysledovat, že se mladíci, nazývající svůj band už V noci, posunují zas někam dál. V jejich svižném kytarovém rocku se nově objevil vliv jamajského reggae a také písní skupiny Police. Jako "vzpomínku" na své vyloženě punkové období (které probíhalo asi před třemi měsíci) zahráli one flák od Visacího zámku. Svoje vlastní písničky pak tvořili kolektivně, to znamená, že někdo přinesl hudební nápad, motiv, a ten byl pak ostatními rozvíjen a rozpracován. Texty, týkající se hlavně osobních smutků, zhrzenosti a nepochopení psal občas Jan Vojáček ale hlavně Petr Zelenka. K jeho osobě ještě malou perličku; asi málokdo ví, že v roce 1986 stál u zrodu legendární hard coreové úderky P.S., ale po pár zkouškách s polovinou členů "zběhl" a založil si bokovku s názvem Zachycovací prostor.

Skupina V noci kupodivu hodně koncertovala a to hlavně po pražských klubech (Na Chmelnici, Na Rokosce v Gongu atd.), ale diváci ji mohli uvidět třeba i na populárním festivalu v Ostrově nad Ohří. V roce 1986 se dokonce objevila i na prvním Rockfestu.

Jelikož největší slabinou tělesa byl vokál, členové bandu se snažili nejprve najít zpěvačku, což jim ovšem nevyšlo. Na začátku roku 1987 začali spolupracovat se zpěvákem Zdeňkem Duškem, ale slibný rozjezd souboru V noci, který už pomalu začal získávat pódiovou jistotu, byl zastaven přijetím všech členů na vysoké školy.

Pokud bychom se bavili o nějakém přínosu tohoto punk-novovlnného bandu, pak tkví hlavně v tom, že vyformoval dvě vcelku známé osobnosti. Klávesista Pavel Nedoma se už od roku 1988 stal členem legendárních Precedens, a Petr Zelenka? Psaní textů mu vydrželo i po absolvování FAMU a tak se v devadesátých letech stal známým scenáristou (mj. Knoflíkáři, Samotáři) a režisérem (mj. Knoflíkáři, Powers, Rok ďábla).

Poznámka k poslednímu odstavci: okolo kapely se jakožto čerstvý teenager motal i malý Jan Muchow a členové kapely V noci pro něj představovali jakési idoly jeho dospívání. Každopádně se k nim i v 90. letech mocně hlásil jako k jednomu ze svých inspiračních zdrojů.

Co se zachovalo do roku 1989:

- Audio:
V noci: "V noci" (1985, jakoby "studiové" nahrávky pořízené v garážní zkušebně)
V noci: "Live 85-87" (1987, průřez tvorbou)
V noci: "Live v D-klubu" (1987)