Insania (Skimmed)

Insania (1988)

(1987 - dodnes) Brno

V polovině 80. let existovaly v Brně dvě gymnazijní rockové skupiny, které působily ředitelům příslušných gymnázií na čelech vrásky. Jmenovaly se Tormentum (v ní hrál kytarista Poly) a Ruční brzda (v ní se prezentovali Malcev a Vrba). Když výše jmenovaní hudebníci gympl i kapely opustili a vrhli se na podzim 1987 do vysokoškolských studií - Poly na filosofii, oba druzí na práva - dohodli se, že by si mohli vlastně zahrát společně a výsledkem této dohody byl soubor Insania (Název pochází z latinského slova označujícího šílenství či duševní poruchu). Obsazení bylo následující: Petr „Poly“ Pálenský (voc, g), Martin „Malcev“ Maleček (ds), Martin „Vrba“ Vrbík (bg), přičemž hudebních nápadů přinášel nejvíc Poly, o texty se staral v převážné míře Malcev. Na tomto místě je důležité připomenout, že v době vzniku Insanie, posledně jmenovaný zároveň tloukl bicí v prvním brněnském punku Zeměžluč.

V té době byli všichni tři ovlivněni metalovými kapelami a hlavně těmi, které hrály rychle a tvrdě, takže se celkem dalo očekávat, že mladí hudebníci časem narazí i na nahrávky hard coreových part. Což se samozřejmě stalo. „Ale nám bylo celkem jedno, jak tomu kdo říkal“, tvrdí dnes Poly. „My chtěli hrát prostě rychle a tvrdě. V té době nás taky ovlivňovala jakákoli mystika - tedy i okultismus a satanismus. Brali jsme to vždy ale spíš jako nadsázku, jako legraci a revoltu proti pseudointelektuálům a šedému průměru kolem.“
Insania vyrazila na koncertní pódia s neuvěřitelnou razancí, energií a zběsilostí. Divoká thrash coreová jízda dostávala do varu přítomné metalisty i punkery a celé vystoupení se vždy změnilo v obrovský pogující chumel, změť rukou a hlav, takže mnohdy ani nebylo poznat kdo je hudebník a kdo návštěvník koncertu. Poly pak do diváků řval anglické texty plné mysticismu, satanismu, astrálních témat a sám později nazval styl skupiny jako „astrální hard core“ (vznikl tzv. Kult Insania, mající svá pravidla, své vlastní počítání času). Skupina odehrála asi pět koncertů - začínala v brněnském klubu v Křenové (červen 1988), ale zahráli si třeba i na festivalu Attack Of Fire v Bzenci. V roce 1988 Insania svůj drsný nářez natočila na demo „Possessed By Insania“. Čtrnáctiskladbové demo je nepochybně ovlivněno v té době nejtvrdšími hácéčkovými a tharshovými spolky, jsou zde slyšet vlivy kapel jako Wehrmacht, Slayer, Voivod, Cryptic Slaughter či Napalm Death.

Bylo vcelku jasné, že něco tak neuvěřitelně zběsilého jako Insania si nutně muselo najít cestu do hledáčku Stb. Poly: „Vadila jí společnost, která se na našich akcích scházela - považovali nás za satanisty a chuligány, takže jsme byli obviňováni za kdejakou rozbitou výlohu.“ Začaly první výslechy a jelikož členům kapely začalo hrozit vyloučení ze studií, rozhodli se ke klasickému triku. Insanii na jaře 1989 pohřbili, vymysleli si krycí název Skimmed a zcela ve stejné sestavě dál tajně zkoušeli, nicméně do veřejného koncertování se nepouštěli - bdělé oko Stb je stále sledovalo.. Proto také Poly začal od poloviny roku působit ještě v black metalové bandě Root.

Dnes k tomu říká: „V té době jsem v Brně neznal žádnou jinou kapelu, která by hrála tvrdou muziku, takže když mi to tehdy nabídli, v podstatě jsem byl rád, že mám aspoň kde hrát. Šel jsem do toho ale s obavami, protože mi bylo jasné, že mám o muzice a o vztazích v kapele trochu odlišné představy. Po roce jsem z Root po vzájemné domluvě odešel a začal se více věnovat Skimmedu. Nicméně mám ty lidi (Big Bosse, Blackoshe atd.) rád a vzájemně se respektujeme.“

Skimmed byl více hardcore nejen hudebně ale i textově, což způsobil vliv kapel jako třeba S.O.D. apod. Hraný Malcevův satanismus byl ten tam a jeho nové texty se podobaly buď jakýmsi zakukleným sociálně-politickým satirám nebo se jednalo o úplně ulítlé legrácky. Existuje názor, že na onom odklonu od satanismu se také hodně podepsaly skupiny, které v té době začaly vznikat, a které braly satanismus až komicky vážně. Výsledek půlročního zkoušení soubor zaznamenal na demu "New Insanity - Christmas Of Freedom", natočeném o vánocích roku 1989. Publicista F. F. o demu píše v knize Kytary a řev: "Posun pryč od metalu směrem k thrashcoru je jasně slyšet - ultrarychlé pasáže dominují, celé to zní jako kdybyste desku původně nahranou na 33´ pustili na rychlost 45´. Přesto se nejedná o žádnou primitivnost, Poly pálí jednu krkolomnou pasáž za druhou, většina skladeb je slepencem spousty motivů, které se často vůbec neopakují, jen se navazují jeden za druhým. A Martin za bicími do toho mydlí ostošest - Skimmed bývá označován za svého času nejrychlejší domácí kapelu."

Skupiny Insania a Skimmed byly, stejně jako nová generace místních novovlných popařů (Helmutova stříkačka nebo Bratrstvo), i určitou reakcí na publicisty protěžovanou brněnskou alternativu. Poly: „Jako mladí kluci jsme tím spíš pohrdali. Ta hudba, kterou jsme hráli, byla taky trochu revoltou právě proti téhle muzice. Nám se nelíbila - my měli rádi nařvané kytary, rychlé bicí a energii. Dnes už to samozřejmě vidím jinak a spousty těch kapel si vážím.“

Insania byla u nás první kapelou, vycházející z metalu, punku a hardcore, která měla celý svůj vlastní repertoár dělaný v angličtině, což bylo v 80. letech u nás naprosto neobvyklé. Také byla jako jedna z prvních tuzemských kapel ovlivněna satanismem, mysticismem a mytologickými tématy (kupříkladu vliv J. R. Tolkiena). Stejně tak do té doby neexistoval (snad kromě Root) v ranku tvrdé hudby soubor, na který by Stb měla takovou pifku.

Někdy v roce 1992 Poly Skimmed rozpustil (členové začali mít jiné zájmy) a znovu obnovil Insanii, s kterou hraje dodnes.

Co se zachovalo do r. 1989

Insania:

- Audio:
Insania: „Demo 87“ (1987, demo ze zkušebny)
Insania: "Live In Polana" (1987)
Insania: „Possessed By Insania“ (1988)

- V seriálu BIGBÍT píseň:
„A.D.L. (Anti Dratva League)" (1988)

Skimmed:

- Audio:
Skimmed: „New Insanity - Christmas Of Freedom“ (1989, demo)

http://www.insania.freemusic.cz