Odvážní bobříci

Odvážní bobříci (1982)

(1981 - 1983) Brno

Soubor Odvážní bobříci založili v Brně dva spolužáci z filosofické fakulty Ivo Horák a Pavel Barša jakožto potřebu postavit se tehdejší absurdní době s jejími tichými krutostmi a použít její vlastní zbraně - tedy absurditu, agresi a parodii. Pro tento svůj záměr získali ještě další ochotné hráče, takže v únoru 1982 se skupina mohla poprvé představit publiku v sestavě Ivo Horák (voc, g, sax), Pavel Barša (bg, sax), Tomáš Heislar (ds), Julek Vaverka (sax), Marcel Romanovský (perc, show).

To, co bobříci předváděli, by bylo možné nazvat post-undergroundem s prvky nové vlny. Kapela zjevně vycházela ze saxofonového soundu Extempore (vliv Chadimova bandu na brněnskou alternativní scénu je neoddiskutovatelný), do nějž vervala občasné novovlnné rytmy a v éteru pochytané úlomky punku - svérázná coververze Sex Pistols "Anarchy In The U.K.", podbarvená sloním triubením saxofonu, je toho příkladem. Expresivní pěvecký Horákův projev a za ním syrově šlapající těleso vytvořily jakousi směs androšské ponurosti, punkové razance a vědomě křečovitého hudebního humoru.

V knize „Excentrici v přízemí“ o nich napsal Jiří Tlach: „Hudbu komponovali více intuitivně než promyšleně. Většinou se k partu kytary mechanicky přilepily ostatní nástroje a vše bylo melodicky dokresleno saxofonovou improvizací nad ostinátní basovou a kytarovou figurou.“ Veškerou hudbu psal Ivo Horák, jemuž pro jeho divoký vzhled pračlověka (vousy a údajně nejdelší mařena v Brně) začali androši uctivě přezdívat „Velký bobr“.

Co je na OB nezapomenutelné jsou texty. Hustý černý humor a drsná parodie - to bylo gró textaře souboru, mladého brněnského básníka Zdeňka Sotoláře. V písni „Má milá je mrtvá“ se například zpívá:
„moje milá je mrtvá a já to s ní dělám dál říkaj, že jsem prase ale já ji fakt měl rád“. Odvážní bobříci toho moc neodehráli ale samozřejmě nechyběli na domácí přehlídce alternativní hudby, na Valné Hromadě. Bohužel už na konci roku 1982 odešli Heislar a Romanovský a když se „impulsivnost Vaverkova saxofonu vymkla Horákovu vedení“, krize nabyla vrcholu. Vaverka odešel a založil společně s cikánskými hudebníky soubor Black & White (také Černí a bílí).

Torzo bobříků se pod názvem Elektrický vytěrák připravovalo v březnu 1983 na vystoupení v Praze a domluvilo se s „klasickým“ klavíristou Martinem Dohnalem (působil v OB jako hudební poradce) na společném improvizovaném vystoupení. To se vydařilo, takže všichni hudebníci se dohodli, že ve spolupráci budou pokračovat. Soubor přijal nové jméno Pro pocit jistoty a v osmdesátých letech se stal špičkou naší alternativní scény.

Co se zachovalo do r. 1989:

- Audio:
Odvážní bobříci: „Live in Uherský Brod“ (1982)
Odvážní bobříci: "Live Valná Hromada ´82" (1982, součást nahrávky "Valná Hromada 1982/1983")
„Valná hromada 1982/1983“ (koncert OB z roku 1982)
„Czech! Till now you were alone“ (1986, LP-sampler, Café Europe - Itálie, OB píseň „Drž hubu“)

- V seriálu BIGBÍT píseň:
„Máš strach, tak drž hubu“ (1982)