Ciment

Ciment (1990)

(1987-89) Valašské Meziříčí - Vsetín

Někdy na přelomu let 1986-7 se rozhodli někteří členové valmezského Bazar Blues pracovat na vedlejším projektu a vedoucí M-klubu Karel Prokeš jim doporučil jako bubeníka ex-člena Ogarů z Luhu Zbyňka Štěpánského. Ten nelenil a po určitém přemlouvání přivedl do nově vzniklého bandu i zpěváka Petra Zezulku a tak v březnu 1987 vznikl soubor Ciment. Jeho tehdejší sestava vypadala takto: Petr Zezulka (voc), Mojmír „Monty“ Hurský (lg), Pavel Hynek (bg), Jiří Pavlis (vln), Zbyněk Štěpánský (ds).

Hudební publicista Vlad. Vlasák o nich v Melodii (1988) napsal: „Vousáči z ´Bazaru´ dali Cimentu zemitý spodek, větší instrumentální zručnost a tím i možnost pestřejší výstavby skladeb. Rocková strojovost byla zahuštěna bluesovým duchem, aniž by pozbyla tepavost a rvavost“.

Na zachovalých nahrávkách je to znát - jestliže Ogaři z Luhu jsou nasáklí metalem a punkem, Ciment má své základy postavené na dávnějším hard rocku. A znít v některé skladbě místo houslí flétna, měl by nezasvěcený posluchač pocit, že poslouchá nějaký jednodušší „flák“ od Jethro Tull. Navíc skupina na pódiu vypadala prostě skvěle - saka, trika, džíny, vaťáky, dlouhé vlasy a vousy, nenucené chování. Jako by si parta valašských androšských mániček řekla jen tak u piva - pojďte ogaři, jdem si zahrát.

Nejlepším rokem Cimentu byl bezesporu hned ten první - 1987. Díky dobré instrumentační výbavě se členové bandu rychle naučili hodně věcí z repertoáru „ogarů“ a dopsali i některé svoje skladby. V již zmíněném roce soubor absolvoval koncerty na Valašském špalíčku, okresním kole Rockfestu ve Valmezu, na festivalu v Lipnici nad Sázavou, v Brně, Bratislavě. Na začátku roku 1988 se stali ozdobou pražského Rockfestu.

Nicméně v sezóně 1988-9 přišla krize a „bigbít prodchnutý valašským folklórem“ se v červnu 1989 rozpadl. V devadesátých letech ho sice Zezulka obnovil, ale již nikdy nedosáhl takového úspěchu jako na konci 80. let.

Co se zachovalo do r. 1989:

- Video:
video z koncertu v Lipnici n.S. (1987, vlastní František Štibor), krátké video-záběry z Rockfestu 88 (vlastní Tomáš Kočiš)

- Audio:
„Lipnice 87 - vol 3 a vol 4“ (1987, výběr z festivalu v Lipnici n.S., Ciment - celý koncert, STCV)
Ciment: „Live in Brno“ (září 1987)
Exploze - Ogaři z Luhu - Ciment: „Best Of 1982-7 live“ (STCV 1987) nahrávka obsahuje věci od Exploze (1982-4), Ogarů z Luhu (1986) a Cimentu (1987)

- V seriálu BIGBÍT písně:
„Ostál enom ohryzek“ (1987)
„Proč nejsu mánička“ (1987 a 1988)