Na dolním toku Moravy

Dekády: 80. léta

Autor: Petr Hrabalik

Festival v Moravském Písku, 1981

Jihovýchodní Morava patřila na přelomu 70. a 80. let k jednomu z nejprogresivnějších regionů u nás. Bylo to hlavně díky partičce lidí z Veselí nad Moravou, sdružených okolo Vlasty „Ati“ Procházky, která ve Veselí organizovala zájezdy na Pražské jazzové dny (dokonce měla snahu udělat jakousi pobočku [artist:ID=2688|text=Jazzové sekce] přímo ve Veselí). V místním amfíku pořádala koncerty a také se jí podařilo „vyrobit“ roku 1981 dva skvělé festivaly - jeden přímo ve Veselí a druhý v přilehlých Moravských Píscích. Bohužel i zde zasáhla Moc svoji prodlouženou rukou - orgány Stb a SNB - a další ročníky obou festivalů byly zakázány. Co se týče dalších hudebních aktivit tohoto městečka, až v polovině dekády se v něm zrodil heavy rockový soubor Mamut. A v blízkém Bzenci vznikl o něco později techno-thrashový Terminator.

Na sever od Veselí a Bzence, v Uherském Hradišti, které bylo známo nejkvalitnějším tuzemským folklórním souborem Hradišťan (vedoucí Jura Pavlica), se v polovině 80. let objevil black metalový rachot značky Krabator, ještě severněji ve Zlíně (tehdy Gottwaldově) zase působil folkový AG Flek. Hráli tu i pop-jazzový Symfonik Rumpál, kapela Svoz řepy, drsně bluesový Blues Station, folklórně rockový Fleret, mladičká písničkářka Katka Šarközi a její band Mrtvá dlažba, a také folkař Ota Veverka. Hodonínsko zrodilo nejslavnějšího československého punkera Ivoše „Kačera“ Kachtíka a z Břeclavska pocházel punk-undergroundový fotograf Štěpán Stejskal. Politicky (samizdaty, nezávislé iniciativy) se nejvíce angažovala zlínská skupina aktivistů okolo chartisty Stanislava Devátého, která v roce 1987 založila Spolek přátel USA (tzv. SPUSA).

Ač tu občas proběhly některé podzemní akce (Valašské klobouky), celá tato oblast hlavně proslula zábavovými kapelami, které se začaly v českém hudebním tisku pejorativně nazývat "agrometal". Na svůj hvězdný lesk si však musely počkat až do poloviny 90. let. Z nejznámějších formací tohoto lokálního "stylu" je možné jmenovat Argemu a Premiér.